ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Οι παράγοντες που έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα

Εκλογές 2023: Οι παράγοντες που έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα
EUROKINISSI

Ήταν μια από τις φορές που οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, όχι σε ότι αφορά τον νικητή, αλλά σε ό,τι αφορά το εύρος της νίκης. Παρά το σαφές προβάδισμα της ΝΔ όλο το τελευταίο διάστημα, η μεγάλη νίκη φαίνεται ότι κρίθηκε τα τελευταία 24ωρα.

«Κλειδί» για αυτή την εξέλιξη αποτέλεσαν οι αναποφάσιστοι, ή με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι ψηφοφόροι που αποφάσισαν πάνω από την κάλπη, καθώς το ποσοστό αυτών ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, ξεπερνώντας το 19%!

Αν και οι ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής, παραδοσιακά συντάσσονται με εκείνον που καταγράφει προβάδισμα, ωστόσο είναι εντυπωσιακά υψηλό το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν να ψηφίσουν τη ΝΔ, καθώς το ποσοστό τους έφτασε το 50,70%, ενώ μόλις ένα 17,50% αυτών επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Πρόκειται για μια «δεξαμενή ψηφοφόρων που έδωσε την νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, ενώ έκρινε το αποτέλεσμα και στις εκλογές του 2019 υπέρ της ΝΔ. Η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, πέρα από τη θύελλα αντιδράσεων που σήκωσε φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι έδρασε καταλυτικά και στην απόφαση της συγκεκριμένης ομάδας ψηφοφόρων. Σε ποσοστό 54% επέλεξαν τη ΝΔ, έναντι μόλις 17,3% που κινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νέοι και οι κεντρώοι

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι το πώς ψήφισαν οι νέοι, οι οποίοι διέψευσαν τις εκτιμήσεις ότι αποτελούν προνομιακό «κοινό» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία του exit poll το 31,5% των νέων εκλογέων, ηλικίας 17-24 ετών, προτίμησαν τη ΝΔ σε ποσοστό 31,5%, έναντι 28,8% που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ τη ΝΔ λειτούργησε και η στάση που κράτησαν οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, και αποτέλεσαν μήλον της έριδος για τα κόμματα σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συγκεκριμένη ομάδα φαίνεται ότι λειτούργησε αποτελεσματικά, καθώς το κυβερνών κόμμα ψηφίστηκε από το 39,8% της συγκεκριμένης ομάδας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις από το 15,9% αυτών.

Συσπείρωση

Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη ήταν εκείνο της συσπείρωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΝΔ έφτασε σε πολύ υψηλό ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων της την ημέρα των εκλογών, φτάνοντας στο 82%, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε χαμηλό ποσοστό μόλις 66,8% καταγράφοντας σημαντικές διαρροές άνω του 9% τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ