ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζουν οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Συνεδριάζουν οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που διεξάγεται στο Κολυμπάρι Χανίων.

Χθες κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην απουσία των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας κάνοντας λόγο για δυσάρεστο αιφνιδιασμό «την δωδεκάτη ώρα» και παρά το γεγονός ότι όλα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των Πατριαρχείων και είχαν ορισθεί ακόμα και οι αποστολές. Μάλιστα ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανέγνωσε τις επιστολές - απαντήσεις των Πατριαρχών Μόσχας και Αντιοχείας, με τις οποίες εξηγούσαν τους λόγους της απουσίας τους.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως οι απούσες Εκκλησίες θα απομονωθούν εξαιτίας της συμπεριφοράς τους και υπογράμμισε ότι όπως και σε αρχαιότερες συνόδους η ισχύς των αποφάσεων δεν επηρεάστηκαν από εκείνους που απουσίαζαν.

Όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έτσι και οι υπόλοιποι προκαθήμενοι υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της ενότητας, αλλά και τον στόχο της Συνόδου, που δεν είναι άλλως από το να απευθυνθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία με λόγο κατανοητό και απλό στους πιστούς δείχνοντας ότι την απασχολούν σημαντικά θέματα, όπως ο πόλεμος, η φτώχεια, η προσφυγιά και η οικονομική κρίση.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, ζήτησε από τις απούσες Εκκλησίες να συνυπογράψουν τα τελικά κείμενα και έκανε λόγο για επιχείρηση απολυταρχικής επιβολής θέσεων.

Μετά τις ηχηρές απουσίες ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Σύνοδος δεν αποτελεί αντίγραφο των Οικουμενικών Συνόδων, ζήτησε να επανεξεταστεί η αρχή της ομοφωνίας, που έχει προκριθεί ως διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο Σέρβος Πατριάρχης ευχήθηκε τα ζητήματα που ανάγκασαν τις υπόλοιπες Εκκλησίες να απουσιάσουν να μην είναι στο μέλλον τόσο σημαντικά, ενώ ο Πατριάρχης Ρουμανίας, Δανιήλ ότι μπορεί κάθε Εκκλησία να είναι αυτοκέφαλη, όμως η Συνοδικότητα είναι εκείνη που εξασφαλίζει την ενότητα και την έξωθεν καλή μαρτυρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ