ΕΛΛΑΔΑ

Πανίσχυρα όπλα στη φαρέτρα των F-16 - Έρχονται SPICE και Rampage

Πανίσχυρα όπλα στη φαρέτρα των F-16 - Έρχονται SPICE και Rampage
Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

Θέμα χρόνου θεωρείται η προμήθεια των συλλογών SPICE για τα ελληνικά F-16 αλλά και η συνολική ενίσχυση των δυνατοτήτων κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας με νέα όπλα αέρος – εδάφους.

Με τον τρόπο αυτό, θα αντιμετωπιστεί ένα διαχρονικό ελληνικό παράδοξο, η προμήθεια, δηλαδή, υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως τα F-16 Viper, χωρίς τα κατάλληλα όπλα που ταιριάζουν στις αυξημένες επιχειρησιακές τους ικανότητες.

Η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις για τη διαδοχική ολοκλήρωση των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής τον Οκτώβριο του 2021 και όπως όλα δείχνουν, οι οδηγίες αυτές θα ισχύουν και την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου καθώς αποτελούν κεντρική απόφαση της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα προγράμματα που έλαβαν το πράσινο «φως» σε εκείνη τη συνεδρίαση, είναι η προμήθεια των συλλογών SPICE 1000 και 2000 λιβρών και πυραύλων αέρος - εδάφους μεγάλου βεληνεκούς Rampage, η εν συνεχεία υποστήριξη των πυραύλων MICA IR/RF και η συντήρηση των βλημάτων στρατηγικής κρούσης SCALP EG, η σύμβαση των οποίων υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες.

Οι «έξυπνες» βόμβες

Οι συλλογές SPICE μετατρέπουν τις βόμβες ελευθέρας πτώσεως σε «έξυπνα» όπλα που μπορούν να πλήξουν με μεγάλη ακρίβεια ακόμη και κινούμενους στόχους. Φτάνουν στον στόχο τους καθοδηγούμενες από ηλεκτροπτικό αισθητήρα ή GPS και μπορούν να πιστοποιηθούν για όλες τις εκδόσεις F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Το πρόγραμμα έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις από την επιτροπή γνωμοδότησης της ΓΔΑΕΕ βρίσκεται στη φάση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική και την ισραηλινή πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στην περίπτωση των SPICE η Αθήνα θα ακολουθήσει την ίδια μεθοδολογία με τα SPIKE. Το ζήτημα της πιστοποίησης θα τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες, άλλωστε οι ισραηλινοί έχουν ήδη πιστοποιήσει το συγκεκριμένο όπλο στα δικά τους F-16 ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιδιώκει την εμπλοκή, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην υποστήριξη των SPICE. Το κόστος του προγράμματος είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τις δυνατότητες που δίνει στην Πολεμική Αεροπορία, και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 130 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθούν οι Rampage

Σύμφωνα με πηγές της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μόλις υπογραφεί η προμήθεια των συλλογών SPICE, κάτι που υπολογίζεται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους, θα δρομολογηθεί η αγορά των υπερηχητικών πυραύλων Rampage. Οι «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας θα αποκτήσουν το «δηλητήριο» που θα εκτοξεύσει τις δυνατότητες κρούσης τους.

Ο Rampage είναι ένας πανίσχυρος ισραηλινός πύραυλος αέρος – εδάφους που εκτοξεύεται από αποστάσεις που ξεπερνούν τα 150 χιλιόμετρα και πλήττει τον στόχο του με τρομακτική ακρίβεια. Χάρη στην υπερηχητική του ταχύτητα και την καθοδήγηση με GPS, θεωρείται ιδανικό όπλο για την καταστροφή στόχων υψηλής αξίας, όπως κέντρα επικοινωνιών, ραντάρ και αποθήκες οπλισμού.Αν και η απόκτηση τους είναι δρομολογημένη, η υπογραφή των συμβάσεων δεν αναμένεται πριν το 2025-26 καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ισραηλινούς απαιτούν χρόνο, όπως επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ