ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2023: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα και οι βάσεις

Πανελλήνιες 2023: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα και οι βάσεις
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στα τέλη Ιουνίου προβλέπεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των γενικών μαθημάτων των Πανελληνίων εξετάσεων και αρχές Ιουλίου των ειδικών μαθημάτων.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Κόπτσης δήλωσε πως στόχος είναι οι βάσεις να βγουν τουλάχιστον στην ίδια ημερομηνία με πέρυσι αν όχι νωρίτερα.

«Πολύ νωρίς πάντως, αν όχι τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα ξέρουν οι φοιτητές μας πού θα πάνε και αυτό για να έχουν έναν, ενάμιση μήνα στη διάθεσή τους να προγραμματίσουν τη ζωή τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων, διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ισχύει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως ισχύει το ποσοστό το οποίο δίνουν οι σχολές για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, η βάση εισαγωγής έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς φέτος όπως και πέρσι οι υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογία περίπου 7, ενώ εισάγονταν με 0,1- 0,2.

«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στις σχολές να τελειώνει μικρό ποσοστό, να μην έχουμε δηλαδή φοιτητές οι οποίοι βγαίνουν από το πανεπιστήμιο. Η ποιότητα των σπουδών δεν αναβαθμιζόταν, είναι αυτονόητο, όταν μπαίνει ο καθένας ο οποίος δεν ενδιαφέρεται να τελειώσει τη σχολή» υποστήριξε ο κ. Κόπτσης, υπογραμμίζοντας ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζει καθόλου αυτούς που έχουν υψηλές βαθμολογίες.

Πρόσθεσε ακόμη, πως δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 50% των επιτυχόντων, μπαίνουν στην πρώτη επιλογή τους, γιατί επιλέγουν τη σχολή την οποία θέλουν πραγματικά και εισάγονται σε αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ