ΕΛΛΑΔΑ

Τι ειπώθηκε στο πρώτο Υπουργικό για Τουρκία - Σε διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα η Ελλάδα

Τι ειπώθηκε στο πρώτο Υπουργικό για Τουρκία - Σε διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα η Ελλάδα
Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Σε διαρκή συντονισμό βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία ενόψει των τουρκικών εκλογών και του κρίσιμου διαστήματος που ξεκινά την επομένη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει μια φαραωνική φιέστα, όπου θα περισσεύει η εθνικιστική ρητορική, για να πανηγυρίσει τη διαφαινόμενη νίκη του, την οποία επιθυμεί να συνδέσει με την επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Σε ένα σόου γεμάτο ανιστόρητες αναφορές, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εμφανίσει τον εαυτό του ως σύγχρονο «Πορθητή» εγκαινιάζοντας όπως ο ίδιος έχει διαμηνύσει τον «αιώνα της Τουρκίας».

Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις στην Τουρκία ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έλαβε χώρα υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, αμέσως μετά την ορκωμοσία των υπηρεσιακών βουλευτών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενημέρωσε τον κ. Σαρμά για τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις και τόνισε ότι το βλέμμα των Επιτελών είναι στραμμένο στην Τουρκία. Άλλωστε, ο ίδιος ως πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ γνωρίζει από πρώτο χέρι τις διαδικασίες ενώ από την ώρα που ανέλαβε, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία των τριών Κλάδων.

Διπλωματική ετοιμότητα

«Η Αθήνα έχει τις κεραίες της τεντωμένες και δεν εφησυχάζει» αναφέρουν στο CNN Greece αρμόδιες διπλωματικές πηγές, τονίζοντας ότι «έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να μηδενιστεί το περιθώριο αιφνιδιασμού» σε περίπτωση που η Τουρκία θέσει ξανά σε τροχιά σύγκρουσης τις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, η επικρατούσα εκτίμηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι το επόμενο διάστημα η προκλητική ρητορική θα επανέλθει και θα αποτελεί βασικό στοιχείο του μίγματος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο, η εικόνα στο πεδίο θα είναι διαφορετική καθώς η Άγκυρα έχει να δώσει «μάχες» σε άλλα μέτωπα, με πιο σημαντικό αυτό της οικονομίας.

Παρόλα αυτά, η Αθήνα διατηρεί την ετοιμότητα της σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Μόλις ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών από τον Νίκο Δένδια, ο νέος υπουργός Βασίλης Κασκαρέλης επικοινώνησε, ως είθισται, με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο. Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να διατηρηθεί ο στενός συντονισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η διμερής συνεργασία.

Άλλωστε, ο κ. Κασκαρέλης είναι άριστος γνώστης των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού καθώς είχε ρόλο διαπραγματευτή στις συζητήσεις οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και στην τελική φάση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο «θαλασσόλυκος»

Ενδεικτική της προβληματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η ακύρωση, μια εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη, της άσκησης «Deniz Kurdu 23». Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δεν ανακοίνωσε του λόγους που ακυρώθηκε ο «Θαλασσόλυκος», σύμφωνα όμως με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, δεν σχετίζονται με το ελληνοτουρκικό «μεμοράντουμ».

Πληροφορίες που φτάνουν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, κάνουν λόγο για προβλήματα στελέχωσης των Μονάδων του τουρκικού Ναυτικού ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu, που θα αποτελούσε τη «ναυαρχίδα» των γειτόνων συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε μεγάλη εθνική άσκηση, είναι αγκυροβολημένο στην Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να παραμείνει για αρκετό καιρό καθώς δεν διαθέτει τον απαιτούμενο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ