ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη η ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ (live οι ομιλίες Τσίπρα-Γιούνκερ)

Σε εξέλιξη η ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ (live οι ομιλίες Τσίπρα-Γιούνκερ)
YouTube

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής. Στο βήμα αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στην κρισιμότητα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία στις 23 Ιουνίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του , τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο διότι όλοι γνωρίζουμε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αντεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά όχι μόνο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι το χειρότερο είναι ότι θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να ανοίξει στην ΕΕ ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, τις αιτίες για την αναζωπύρωση των εθνικών στρατηγικών και του απομονωτισμού, αλλά και τις αιτίες για την έξαρση των εθνικισμών και των εθνικών διενέξεων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η επιμονή στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχθηκε λανθασμένη» και πρόσθεσε ότι η ύφεση επιδείνωσε την κρίση.

Επίσης, έκανε λόγο για ανισότητες και «δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά – Νότο», ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής, η οποία -συνέχισε ο κ. Τσίπρας- πέτυχε εν πολλοίς τους στόχους της.


Παράλληλα έδωσε υπογράμμισε ότι οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της Ε.Ε. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι το πρόγραμμα Γιούνκερ «αποτελεί θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων».

Επανέλαβε πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία ενώ ευχαρίστησε το προεδρείο του ΣΕΒ για τη στάση που επέδειξε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό.

Tην ίδια στιγμή πρόσκληση προς το σύνολο των κοινωνικών φορέων να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δε μπορεί παρά να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό του ρόλου των παραγωγικών φορέων.
Η πρόσκληση απευθύνεται προφανώς ενόψει της αξιολόγησης με επίκεντρο τα εργασιακά θέματα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας».

Η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, είπε ο πρωθυπουργός, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική. Καθώς λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντανακλώνται στην μεγάλη παράδοση των εργασιακών κεκτημένων και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Η υπεράσπιση τους, δήλωσε, περνάει μέσα από την ανάπτυξη και τη φυγή προς τα μπρος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Στήριξη στο πρόγραμμα από τις πολιτικές δυνάμεις ζήτησε ο Γιούνκερ

Ευρεία πολιτική υποστήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας παράλληλα ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα».

Ο κ. Γιούνκερ απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αντίθετα βλέπει καλή θέληση και γι αυτό θα ήθελε να δει τις ελληνικές κυβερνήσεις (η σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες) να σεβαστούν τη συμφωνία. Χαρακτήρισε ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση (ξεκινήσαμε, είπε, στο σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως) και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε το μήνυμα ελπίδας και δήλωσε φίλος της χώρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι φίλοι μπορούν να λένε και ορισμένες άβολες αλήθειες, όπως ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά αφορά το χτίσιμο ενός μοντέρνου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες. Τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές και τα προηγούμενα χρόνια είδαμε την Ευρώπη στα χειρότερά της αλλά για τον ίδιο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή και υπενθύμισε τις πολύωρες μάχες στα Συμβούλια Κορυφής και υπουργών Οικονομικών. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι που πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας, σήμερα συνιστούν στη Μ. Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει αγκυρωθεί ασφαλώς στην ευρωζώνη και έχει την ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της.

«Οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το καλοκαίρι δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας. Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Δεν είναι μόνο η οικονομική προσαρμογή, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και του κράτους ώστε να δημιουργεί τις σωστές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, για την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την εγκαθίδρυση μοντέρνου συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη διαχείριση των συνόρων», είπε.