ΕΛΛΑΔΑ

«Έπεσε» και σήμερα η Τράπεζα Θεμάτων - Νέα κυβερνοεπίθεση

«Έπεσε» και σήμερα η Τράπεζα Θεμάτων - Νέα κυβερνοεπίθεση
Eurokinissi /ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Προβλήματα καταγράφηκαν και σήμερα Τρίτη (30/5) με την Τράπεζα Θεμάτων έπειτα από νέα κυβερνοεπίθεση σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας), δηλαδή τον φορέα που υποστηρίζει τεχνικά την Τράπεζα θεμάτων. 

Το πρόβλημα φαίνεται να έχει αποκατασταθεί ωστόσο υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις με τα θέματα λόγω της επίθεσης που επηρέασε όλες τις πλατφόρμες. Συγκεκριμένα, μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στην Κέρκυρα, στο Κερατσίνι.

Κάποιοι εκπαιδευτικοί, κυρίως στην Ηλεία και στην Κέρκυρα, ανέφεραν ότι το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο απο χθες (Δευτέρα 29/5), καθώς σήμερα δεν μπορούν να μπουν ούτε στην πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέδωσαν την χθεσινή κατάρρευση της πλατφόρμας, σε κακόβουλη επίθεση.

Τι είναι το ΕΔΥΤΕ

Πρόκειται για τεχνολογικό φορέα, που παρέχει δικτυακές και υπολογιστικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σε φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε φορείς του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Είναι υπεύθυνο για την προώθηση και διάδοση των εφαρμογών των δικτυακών και υπολογιστικών τεχνολογιών καθώς και για την προώθηση και υλοποίηση των στόχων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Υποβοηθά έτσι την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα της χώρας, για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας σε θέματα τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπολογιστικών υπηρεσιών.

«Ήταν μια επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης»

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Αλέξανδρος Κόπτσης μιλά για τις επιθέσεις που δέχθηκε χθες και σήμερα η τράπεζα θεμάτων.

«Ήταν μια επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης. Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε αφορά τις προαγωγικές και τις απολυτήριες εξετάσεις που γίνονται στα λύκεια αυτές τις μέρες και όχι τις πανελλαδικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Δεν είναι δυνατόν οι μαθητές να περνάνε αυτό το άγχος πριν τις εξετάσεις»

«Δεν είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις οι μαθητές να περνάνε αυτό το άγχος» λέει στην ΕΡΤ ο κ. Θανάσης Κοκονάς, πρ. Ομοσπ. Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας για τις καθυστερήσεις και σήμερα στην Τράπεζα Θεμάτων.

«Το γεγονός ότι αυτό συνέβη για δεύτερη μέρα. Καταλαβαίνουμε ότι τα μέτρα που πήρανε δεν ήταν αυτά για να μην εξασφαλιστεί κανένα πρόβλημα» ενώ εστίασε και στην αγωνία των γονιών κυρίως για τους μαθητές της Γ ‘ Λυκείου που πρέπει να προετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες.

Ακόμα ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα plan B για την Τράπεζα Θεμάτων ώστε να δοθούν τα θέματα από τους καθηγητές και να μην επιμένει τόσο το υπουργείο Παιδείας με την Τράπεζα θεμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης ΓΓ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέφερε ότι «Δεν υπήρξε παραβίαση του συστήματος γιατί υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας». Όσο για το αν υπάρχει Plan B απάντησε ότι «Φυσικά υπάρχει. Χθες το 90% των παιδιών πήραν τα θέματα, γιατί υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ