ΕΛΛΑΔΑ

Τα 42 click που ξεχώρισαν στον 3ο διαγωνισμό της WWF σε περιοχές Natura

Τα 42 click που ξεχώρισαν στον 3ο διαγωνισμό της WWF σε περιοχές Natura
WWF Ελλάς

Τον ανεκτίμητο πλούτο της ελληνικής φύσης παρουσιάζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι συνολικά 42 φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον τρίτο κατά σειρά πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό «Natura 2000 – Click στη φύση».

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός υλοποιήθηκε και φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP 4 ΝATURA, όπου το WWF Ελλάς και το Περιοδικό «Φωτογράφος», σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου, κάλεσαν για τρίτη συνεχή χρονιά επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους να αναδείξουν τη σπάνια ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας, των περιοχών Natura 2000.

Ο διαγωνισμός αφορά τις 446 περιοχές Natura της χώρας, ο οποίος φέτος είχε νέες θεματικές και μεγαλύτερη διάρκεια. Φέτος συγκέντρωσε πάνω από 1.000 συμμετοχές. Νέα πρόσωπα στην κριτική επιτροπή και ανανεωμένες ενότητες κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον της φωτογραφικής κοινότητας της χώρας μας, η οποία εμπιστεύτηκε στον διαγωνισμό, μέσα από φωτογραφίες πολύ υψηλού ποιοτικού επιπέδου, μερικές από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της ελληνικής φύσης.

Εικόνα από την κατηγορία «Άνθρωπος και Φύση» / Πηγή: WWF

Το φωτογραφικό ταξίδι του διαγωνισμού έγινε στις κορυφές του Ταΰγετου, ξημερώματα στη Λίμνη της Καστοριάς, στην παραλία της Πλατιάς Άμμου στην Κεφαλονιά αλλά και στα Μετέωρα.

Άγριες μέλισσες, κίτρινοι κρίνοι, πεταλούδες, όρνια, αργυροπελεκάνοι και αλκυόνες είναι μόνο μερικά από τα είδη που βρέθηκαν μπροστά στον φωτογραφικό φακό και μας έκαναν να υποκλιθούμε στο μεγαλείο της φύσης.

Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις (πτηνά-ζώα-φυτά, νερά και θάλασσες, άνθρωπος και φύση και φυσικό τοπίο) και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές ενώ έπαινος δόθηκε και για 7 φωτογραφίες.

Εικόνα απότην κατηγορία «Φύση» / Πηγή: WWF

Φέτος για πρώτη χρονιά εκτός από τα βραβεία που δόθηκαν στους νικητές των τεσσάρων κατηγοριών, υπήρχε και ξεχωριστό βραβείο για νέους φωτογράφους, ηλικίας από 18 έως 25 ετών. Το «Ειδικό Βραβείο Νέων Δημιουργών ΑΚΤΟ» έδωσε την ευκαιρία στους νέους φωτογράφους να διεκδικήσουν τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια και να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Οι νικητές

Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία «Πτηνά - Ζώα - Φυτά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Λάμπρο Λογοθέτη, το 2ο βραβείο στον Χρήστο Πανταζή και το 3ο βραβείο στον Παναγιώτη Δαλαγιώργο.

Στην κατηγορία «Νερά & Θάλασσες» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βαγγέλη Μάτσικα, το 2ο στον Κωνσταντίνο Μιχαήλ και το 3ο στον Χρήστο Βασιλειάδη. Στην κατηγορία «Άνθρωπος και Φύση» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Φώτη Καφέτση, το 2ο βραβείο στον Ανδρέα Μάρκου, και το 3ο βραβείο στον Ζήση Ζηκούλη.

Στην κατηγορία «Φυσικό Τοπίο» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Πάνο Λασκαράκη, το 2ο στον Σταύρο Λαμπράκη και το 3ο στον Αθανάσιο Χριστάνα. Τέλος το Ειδικό Βραβείο Νέων Δημιουργών ΑΚΤΟ απονεμήθηκε στον Βασίλη Πασταπά, στον Αλεξάντερ Φράνσις Χάργκρεϊβ και στον Δημήτρη Λούκα.

click-14.jpg
Εικόνα από την κατηγορία «Πτηνά - Ζώα - Φυτά» / Πηγή: WWF

Λίγα λόγια για το έργο LIFE-IP 4 NATURA

Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα.

Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους, σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ