ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία στην Κω

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία στην Κω
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος ΙΝΤΙΜΕ

Εγκληματική οργάνωση με διακινητές που προωθούσαν παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια τους βοηθούσαν να φύγουν από τη χώρα εξαρθρώθηκε από το Λιμενικό στην Κω, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της ΕΥΠ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, 10 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στη θέση Ψαλίδι της Κω με φουσκωτό σκάφος, χωρίς να έχουν πάνω τους τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Από εκεί, μπήκαν σε φορτηγό και μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο για να περιμένουν νέες οδηγίες για το πώς θα φύγουν από την Ελλάδα.

Ένας 23χρονος και ένας 67χρονος συνελήφθησαν ως διακινητές, οι οποίοι εντοπίστηκαν στο λιμάνι του Μαστιχαρίου στην Κω μαζί με 5 παράτυπους μετανάστες. Πάνω τους βρέθηκαν 6 εισιτήρια πλοίου για δρομολόγιο πλοίου προς την Κάλυμνο, με τα οποία ήθελαν να στείλουν στο νησί τους παράτυπους μετανάστες.

Παράλληλα, οι άλλοι 5 παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν σε παράπηγμα δίπλα από συνεργείο αυτοκινήτων στην περιοχή Πυλί του νησιού, όπου και συνελήφθησαν. Πρόκειται για αλλοδαπούς 40, 31, 26, 29 και 30 ετών, φερόμενοι και αυτοί ως διακινητές.

Οι 7 συλληφθέντες που φέρονται να είναι διακινητές κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβίαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Παράλληλα, εντοπίστηκε και το φουσκωτό σκάφος που χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά των μεταναστών στην Κω.

Το φουσκωτό σκάφος που βρέθηκε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού για την Κω:

«Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών από την ΕΥΠ σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω, εντοπίστηκαν δέκα (10) Παράτυπα Εισερχόμενα Πρόσωπα, τα οποία στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και αποβιβάστηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή «ΨΑΛΙΔΙ» ν. Κω με πνευστή λέμβο, όπου μεταφέρθηκαν με Φ/Γ όχημα σε χώρο που θα παρέμεναν μέχρι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και πιθανόν σε Ευρωπαϊκές χώρες. Τα προαναφερόμενα άτομα διασπάστηκαν σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα των πέντε (05) ατόμων υπό τη συνοδεία δύο αλλοδαπών ηλικίας 23 και 67 ετών, φερόμενοι ως διακινητές, εντοπίστηκαν στον λιμένα Μαστιχαρίου ν. Κω με σκοπό την προώθηση τους στη νήσο Κάλυμνο και έχοντας στην κατοχή τους έξι (06) εισιτήρια πλοίου για το προαναφερόμενο δρομολόγιο. Οι ανωτέρω δύο φερόμενοι διακινητές συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμεναρχείου Κω με τη συνδρομή κλιμακίου του Λιμενικού Σταθμού Καρδάμαινας.

Εν συνεχεία, η Λιμενική Αρχή Κω εντόπισε τη δεύτερη ομάδα των πέντε (05) Π.Ε.Π, σε ιδιωτικό συνεργείο αυτοκινήτων στην περιοχή «ΠΥΛΙ» ν. Κω, όπου και προέβη σε νομότυπη έρευνα εντός αυτού και εντόπισε αυτούς σε παράπηγμα πλησίον του συνεργείου. Επιπρόσθετα, στο εν λόγω συνεργείο αυτοκινήτων εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί ηλικίας 40, 31, 26, 29 και 30 ετών, φερόμενοι ως διακινητές.

Με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), της Ε.Υ.Π. και των στελεχών του Γρ. Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Κω, διερευνήθηκε ο τρόπος δράσης των ανωτέρω συλληφθέντων. Κύριος οργανωτής της εγκληματικής ομάδας είναι αλλοδαπό άτομο το οποίο διαμένει στην Τουρκία, ωστόσο έχει στρατολογήσει τους ανωτέρω επτά (07) συλληφθέντες με σκοπό την παραλαβή από το σημείο εισόδου στην Ελληνική επικράτεια, την απόκρυψη αυτών και εν συνεχεία την περαιτέρω προώθηση στην ενδοχώρα.

Οι επτά (07) αλλοδαποί συλληφθέντες διώκονται για παράβαση των άρθρων 29 & 30 του Ν. 4251/2014 «ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» και άρθρου 187 του Π.Κ. «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ».

Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση, ανευρέθη κατόπιν ελέγχου στην παραθαλάσσια περιοχή «ΨΑΛΙΔΙ» ν. Κω πνευστή λέμβος, η οποία αναγνωρίστηκε από τους μετακινούμενους αλλοδαπούς ως το μέσο μεταφοράς τους στην Κω από τις έναντι τουρκικές ακτές.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ