ΕΛΛΑΔΑ

Πώς γονιός έδωσε 3.500 ευρώ για να πάρει «χαρτί» για τις Πανελλήνιες εξετάσεις του γιου του

Πώς γονιός έδωσε 3.500 ευρώ για να πάρει «χαρτί» για τις Πανελλήνιες εξετάσεις του γιου του
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κύκλωμα που πλαστογραφούσε βεβαιώσεις διακρίσεων προκειμένου οι αθλητές να πάρουν μοριοδότηση για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά και να ανέβουν κάποιοι άλλοι στην προπονητική βαθμίδα εξιχνίασε η ΕΛΑΣ.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τον γονιό ενός αθλητή.

Με τη μεσολάβηση του προπονητή του παιδιού, ο 47 χρόνος και ο 49 χρόνος κατηγορούμενος πρότειναν να πάρουν τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ και να παραδώσουν στο γονέα φύλλο αγώνα και βεβαίωση της ελληνικής ομοσπονδίας ότι ο γιος του αναγράφεται στη 2η θέση κατάταξης στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα «WUSHU KUNG FU» που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι, από 10 έως 16 Νοεμβρίου 2022, στην κατηγορία Traditional Qiangshu, άθλημα στο οποίο ποτέ δεν αγωνίστηκε το παιδί.

Το ραντεβού ανάμεσα στο γονέα και έναν από τους κατηγορούμενους έγινε σε καφέ στην περιοχή του Χαλανδρίου. Αστυνομικοί την ώρα που ο κατηγορούμενος παραλάμβανε προσημειωμένα χαρτονομίσματα τρεισήμισι χιλιάδων ευρώ τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής.

Από την ανάλυση που έκαναν στις ηλεκτρονικές συσκευές του κατηγορουμένου, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι η παράνομη δραστηριότητά του δεν περιοριζόταν σε ένα μόνο περιστατικό, αλλά είχαν εκδοθεί δεκάδες πλαστά φύλλα αγώνα που αφορούσαν ψευδείς επιδόσεις Ελλήνων αθλητών για το συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Από την ανάλυση που έκαναν λίγο αργότερα, από τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, προέκυψε ότι συνολικά είχαν πλαστογραφηθεί 18 φύλλα αγώνα τα οποία αφορούσαν σε 30 μαθητές και τέσσερις προπονητές που συμμετείχαν ως αθλητές στο συγκεκριμένο διαγωνισμό και συγκεκριμένα οι δύο από τους κατηγορούμενους.

Σε μία περίπτωση μάλιστα διαπίστωσαν υφαρπαγή ψεύδους βεβαίωσης από την Γενική Γραμματεία αθλητισμού από έναν από τους κατηγορούμενους. Οι προπονητές που αγωνίστηκαν ως αθλητές στην συγκεκριμένη πανευρωπαϊκή διοργάνωση και καταγράφηκαν σε ψευδή θέση κατάταξης στα πλαστά φύλλα αγώνων δεν αποκλείεται να μην ήταν μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα και γι’ αυτό η έρευνα συνεχίζεται κι αυτό γιατί όπως φαίνεται το κίνητρο τους ήταν η δυνατότητα αναβάθμισης της προπονητικής τους βαθμίδας σε προπονητές Α τάξεως κάτι που θα τους προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην επαγγελματική τους πορεία.

Σύμφωνα με το παράνομο σχέδιο των κατηγορουμένων οι γονείς αφού θα είχαν καταβάλει το αντίτιμο που έφτανε μέχρι 7.000 ευρώ θα παραλάμβαναν τις ψευδείς βεβαιώσεις με τις υπογραφές δυο εμπλεκομένων στην υπόθεση και αμέσως μετά άλλοι δυο εμπλεκόμενοι θα τις κατέθεταν για την τελική απόφαση επιτυχίας των αθλητών για να χρησιμοποιήσουν μετά οι γονείς το χαρτί αυτό στο υπουργείο Παιδείας.

Οι αστυνομικοί μάλιστα ερευνούν στη συνέχεια με προσοχή ένα άτομο το οποίο επικαλούνταν την διοργάνωση στην Ελλάδα αγώνων, την οργάνωση των αποστολών σε διεθνείς αγώνες, την σύνταξη των φύλων αγώνα, καθώς και την επικοινωνία με την διεθνή ομοσπονδία.

Οι κατηγορούμενοι, προπονητές και ιδιοκτήτες σχολών είχαν το ρόλο μεσάζοντα μεταξύ των ενδιαφερομένων γονέων, γνωρίζοντας όπως λένε οι αστυνομικοί όμως την παράνομη δράση της μεσολάβησης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ