ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας για σεισμό Αταλάντης: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι περιμένουμε μεγαλύτερο»

Λέκκας για σεισμό Αταλάντης: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι περιμένουμε μεγαλύτερο»
Eurokinissi / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (8/6) στην Αταλάντη. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά όπως φαίνεται αποσβένεται η όλη διαδικασία», είπε ο Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π, Ευθύμιος Λέκκας.

«Ήταν μία ήσυχη νύχτα απόψε, δεν είχαμε έντονη σεισμικότητα, βεβαίως είχαμε περίπου 30 σεισμούς μετά από 3:33 η ώρα που εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός της τάξεως των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρούς σεισμούς, 1-1,5, 2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που συμπληρώνουν την εικόνα που είχαμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά όπως φαίνεται αποσβένεται η όλη διαδικασία», είπε ο κ. Λέκκας στο Mega.

«Βέβαια η περιοχή έχει ένα ιστορικό από το 2013 στο Ρεγγίνι, ένα χωριό βορειοδυτικά της περιοχής όπου οι σεισμοί κράτησαν περίπου 1-2 μήνες και το όριο των σεισμών ήταν στα 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Είχαμε αρκετές ζημιές τότε. Οι ζημιές τώρα είναι πολύ μικρές σε περίπου 10 σπίτια», συνέχισε ο κ. Λέκκας.

Υποχώρησε τμήμα της ακτογραμμής στην Αιδηψό

Σχετικά με την υποχώρηση ενός τμήματος της ακτής στην Αιδηψό είπε: «Ένα περίεργο φαινόμενο είχαμε στην Αιδηψό, καθώς υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής λόγω του σεισμού. Βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

Τέλος σημείωσε ότι «το ρήγμα δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης αν και το υποθέσαμε στην αρχή, αλλά ούτως η άλλως, η Ατάλαντη είναι ένα "παρεξηγημένο" ρήγμα. Έχει δώσει βέβαια τον σεισμό του 1894, με πάρα πολλές ζημιές και διπλό σεισμό με 6,7 και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα με βάση τις τελευταίες έρευνες, γεμίζει με ενέργεια πάνω από 500 χρόνια. Ανενεργό ρήγμα δεν είναι η Αταλάντη, δίνει σεισμούς και το ονομάζουμε ενεργό. Φαίνεται ότι όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ