ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύκτιο θρίλερ ανοιχτά της Πύλου - Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες από το ναυάγιο

Ολονύκτιο θρίλερ ανοιχτά της Πύλου - Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες από το ναυάγιο
AP Photos/Thanassis Stavrakis

Συγκλονίζει η ανείπωτη ναυτική τραγωδία, με θύματα εκατοντάδες μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου, ενώ την ίδια ώρα η κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους αλλάζει την προεκλογική ατζέντα φέρνοντας ανατροπές στο σχεδιασμό κομμάτων και πολιτικών αρχηγών.

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ, αν και καθώς οι ώρες περνούν οι ελπίδες σβήνουν.

Αργά το βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας πλοίο του λιμενικού που μετέφερε τις σορούς που είχαν περισυλλεγεί, ενώ σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών έφτανε τους 80.

Ουδείς ωστόσο μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος είναι ο ακριβής αριθμός επιβαινόντων στο αλιευτικό που μετέφερε τους μετανάστες.

Οι φωτογραφίες ωστόσο που δείχνουν στοιβαγμένους εκατοντάδες ανθρώπους πάνω στο σκάφος με ορισμένες μαρτυρίες να κάνουν λόγο ακόμη και για 750 άτομα, καθώς και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει διασωθεί ένας πολύ μικρός αριθμός, εντείνουν την αγωνία ότι τελικά τα θύματα θα είναι εκατοντάδες.

Να σημειωθεί πως συνολικά έχουν διασωθεί 104 άτομα, είναι καλά στην υγεία τους, και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Τέσσερις ακόμη μετανάστες έχουν μεταφερθεί με υποθερμία στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η διάσωσή τους έγινε με ελικόπτερο Super Puma.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η μαρτυρία γιατρού στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας αποκάλυψε πως μίλησε με ασθενή που βρισκόταν στο σκάφος, με τον δεύτερο να του λέει πως στα αμπάρια βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει μιλώντας στο CNN Greece ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος. Όπως είπε σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, οι επιβαίνοντες φαίνεται να ήταν γύρω στους 700, ενώ «οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν στα αμπάρια».

Προς αναβολή το ντιμπέιτ

Οι δραματικές εξελίξεις με το ναυάγιο φέρνουν ανατροπές και σε πολιτικό επίπεδο, με τους αρχηγούς να αναστέλλουν την προεκλογική τους δραστηριότητα, ενώ και το προγραμματισμένο για την Πέμπτη ντιμπέιτ οδεύει σε αναβολή.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην έκτακτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την Πέμπτη στην Καλαμάτα στον χώρο που μεταφέρονται οι διασωθέντες μετανάστες από το τραγικό ναυάγιο. Στη συνέχεια θα ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές για την πορεία της επιχείρησης διάσωσης.​

Παράλληλα σε ισχύ θα είναι μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το τριήμερο εθνικό πένθος που κήρυξε ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς για τα θύματα του τραγικού ναυαγίου «με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ