ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Σε εξέλιξη η μεταφορά των διασωθέντων στη Μαλακάσα

Ναυάγιο στην Πύλο: Σε εξέλιξη η μεταφορά των διασωθέντων στη Μαλακάσα
Επιζώντες από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου μεταφέρονται στη δομή της Μαλακάσας ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά των διασωθέντων μεταναστών του ναυαγίου της Πύλου απο το λιμάνι της Καλαμάτας στη δομή της Μαλακάσας.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας βρίσκονται 2 λεωφορεία όπου σταδιακά επιβιβάζονται οι διασωθέντες μετανάστες. Νωρίτερα είχαν βγει έξω από τον χώρο που είχε διαμορφωθεί και διέμεναν κρατώντας σε σακουλες όσα προσωπικά τους αντικείμενα κατάφεραν να περισωσουν μετά το ναυάγιο και περίμεναν να δώσουν τα στοιχεία τους.

Τη Δευτέρα απολογούνται οι εννέα κατηγορούμενοι διακινητές

Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι εννέα κατηγορούμενοι ως διακινητές εκατοντάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου..

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες Πέμπτη (15/6) στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις.

Σύμφωνα με αναφορές, στα αμπάρια του αλιευτικού σκάφους «Αντριάνα» βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, ενώ μετανάστες που γλίτωσαν από την τραγωδία, μεταφέρουν πως πάνω στο πλοίο επέβαιναν 500-700 άτομα, ωστόσο ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

Παρέμβαση Ντογιάκου για το πολύνεκρο δυστύχημα

Την ίδια ώρα, εντολή για εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων για τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικεφαλής της σχετική εποπτείας τέθηκε ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεώργιος Οικονόμου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Καλαμάτα, όπου διενεργούνται οι έρευνες για τον εντοπισμό διακινητών και την ταυτοποίηση των συνθηκών του θαλάσσιου δυστυχήματος.

Παράλληλα, την εποπτεία των διαδικασιών έχει αναλάβει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ