ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Δάκρυα χαράς για τον αδελφό του που τον θεωρούσε νεκρό

Ναυάγιο στην Πύλο: Δάκρυα χαράς για τον αδελφό του που τον θεωρούσε νεκρό
Ο Φάρντι αγκαλιάζει μέσα από τα κιγκλιδώματα τον αδελφό του που διασώθηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στο λιμάνι και στο νοσοκομείο της Καλαμάτας όπου πολλοί συγγενείς μεταναστών αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους που παραμένουν αγνοούμενοι του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο.

Συγκινητικές εικόνες διαδραματίστηκαν μπροστά από κιγκλιδώματα στο λιμάνι όπου δύο αδέλφια επανενώθηκαν.

Ο Φάρντι πλησίασε τα κιγκλιδώματα στο λιμάνι και προσπαθούσε μέσα από αυτά να αγκαλιάσει τον αδερφό του Μοχάμεντ που διασώθηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο.

Με δάκρυα στα μάτια τα δύο αδέρφια κρατούσαν ο ένας το πρόσωπο του άλλου και αγκαλιάζονταν.

Ο Φαρντι, Σύρος πρόσφυγας, ήρθε από την Ολλανδία για να ψάξει και τελικά να βρει τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ που επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που βυθίστηκε.

Ο Μοχάμεντ είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και ο τελικός του προορισμός ήταν η Ιταλία. Δεν έφτασε ποτέ εκεί, αλλά σώθηκε.

Αναζητούν τους δικούς τους για να τους πουν ότι είναι ζωντανοί

Η πρώτη επθυμία των νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο, όπως λέει η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, κοινωνική λειτουργός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους για να τους πουν ότι είναι ζωντανοί.

«Μετά από την από την πρώτη μέρα της νοσηλείας τους το πρώτο αίτημά τους ήταν να έχουν μια επικοινωνία με τις οικογένειές τους, με τα παιδιά τους, με τους συζύγους τους, με τα αδέλφια τους. Έχουμε τη δυνατότητα να τους δίνουμε να μιλάνε απευθείας με την οικογένεια, είτε είναι από την Αίγυπτο, είτε από τη Συρία είτε από το Πακιστάν και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή η πρώτη ανάγκη τους είναι να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και να του πουν ότι είναι ζωντανοί», αναφέρει.

Η κ. Θεοδωρακοπούλου σημειώνει ακόμα ότι: «Υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία με 17 με διερμηνείς που μιλάνε διαφορετικές 17 διαφορετικές γλώσσες. Για ό,τι χρειαστούν μετά για την κάλυψη των αναγκών τους, θα είμαστε δίπλα τους. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210 51 40 440».

Η κατάσταση υγείας των διασωθέντων

Βελτιώνεται η κατάσταση υγείας των τραυματιών του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με λοιμώξεις αναπνευστικού και μεταβολικές διαταραχές όπως υπογλυκαιμία και αφυδάτωση από την πολύωρη παραμονή στη θάλασσα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ένα περιστατικό είναι πιο βαρύ και εισήχθη χθες (15/6) με οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Αρχικά στο νοσοκομείο Καλαμάτας οι νοσηλείες έφταναν τις 33, οι 27 παραμένουν στο νοσοκομείο, οι 6 έχουν πάρει εξιτήριο. Χθες επισκέφθηκαν το νοσοκομείο 4 άτομα, το ένα ήταν η εισαγωγή με την οξεία νεφρική ανεπάρκεια, δύο ασθενείς έφυγαν με οδηγίες, ένα άτομο παρέμεινε μέχρι το βράδυ σε χώρο βραχείας νοσηλείας.

Όσοι παίρνουν εξιτήριο επιβιβάζονται σε όχημα του Λιενικού και μεταφέρονται στη δομή στην Καλαμάτα και από εκεί θα μεταφερθούν με τους υπόλοιπους ανθρώπους στην δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Σε ετοιμότητα παραμένουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία Πελοποννήσου σε περίπτωση που βρεθούν ζωντανοί κι άλλοι άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ