ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Έρευνες υπό άκρα μυστικότητα - Τι γνωρίζουμε για την επιχείρηση διάσωσης

Ναυάγιο στην Πύλο: Έρευνες υπό άκρα μυστικότητα - Τι γνωρίζουμε για την επιχείρηση διάσωσης
INTIME NEWS (Φωτογραφία αρχείου)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου στην Πύλο, όπου για μία ακόμη ημέρα συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού ναυαγών με την ελπίδα να αυξηθούν οι διασωθέντες. Έως τώρα από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους οι νεκροί είναι 78 και 104 οι διασωθέντες. 

Έτσι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, το απόγευμα της Παρασκευής, στο σημείο επιχειρούσε μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

Σύμφωνα με αναφορές, στα αμπάρια του αλιευτικού σκάφους «Αντριάνα» βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, ενώ μετανάστες που γλίτωσαν από την τραγωδία, μεταφέρουν πως πάνω στο πλοίο επέβαιναν 500-700 άτομα, ωστόσο ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Απόλυτη μυστικότητα ζητά ο Ντογιάκος

Την ίδια ώρα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκοςμε σχετική εγκύκλιο ζητά απόλυτη μυστικότητα στις έρευνες για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Ειδικότερα, η εγκύκλιος απεστάλη στους επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών που συμμετέχουν στις έρευνες αλλά και στους υπευθύνους του Λιμενικού Σώματος που λαμβάνουν καταθέσεις από επιζήσαντες αλλά και άλλα πρόσωπα, προκειμένου να φωτιστούν κρίσιμα ερωτήματα για τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Η τήρηση της απόλυτης μυστικότητας την οποία παραγγέλλει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σχετίζεται με την σοβαρότητα της υπόθεσης και την ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας από τις αρμόδιες αρχές.

Η εγκύκλιος Ντογιάκου στάλθηκε το βράδυ της Πέμπτης (15/6) προς όλες τις εμπλεκόμενες εισαγγελικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες με την εντολή για άμεση συμμόρφωση.

Σαρμάς: Η Δικαιοσύνη θα εκφέρει οριστική κρίση για το ναυάγιο

Τι αναφέρει το γραφείο Τύπου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά για το ναυάγιο στην Πύλο:

Η διαπίστωση των συνθηκών και των αιτίων της μοιραίας ανατροπής και βύθισης του αλιευτικού σκάφους, με συνέπεια την τραγική απώλεια πολυάριθμων συνανθρώπων μας, προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα των πραγματικών γεγονότων και πολύπλοκες τεχνικές κρίσεις ώστε να αναδειχθούν, με την επιβαλλόμενη ακρίβεια και πληρότητα, τα περιστατικά του ναυαγίου και τα δεδομένα έρευνας και διάσωσης που αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι φορείς.

Η κυβέρνηση ακούει, καταγράφει και αξιολογεί με προσοχή όλες τις σχετικές πληροφορίες, γνώμες και απόψεις, η θέση της όμως είναι ότι επαφίεται στα αρμόδια εντός κράτους δικαίου όργανα και ιδίως στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη να εκφέρουν θεσμικά οριστική κρίση.

Εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχίσει να ενημερώνει, παρέχοντας πληροφορίες και διασαφηνίσεις για το ναυάγιο.

Λιμενικό: Πετάξαμε κάβο πριν τη βύθιση, τον έλυσαν οι μετανάστες

Παράλληλα, τις δικές του απαντήσεις και νέες διευκρινίσεις σχετικά με το αν επιχειρήθηκε ρυμούλκηση του αλιευτικού, στο οποίο επέβαιναν μετανάστες και βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου δίνει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «τρεις ώρες περίπου πριν τη βύθιση του αλιευτικού , το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο αλιευτικό προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων».

«Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το αλιευτικό από κοντινή απόσταση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού: «Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων. Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».

Βίντεο ντοκουμέντο του BBC

Εξάλλου, στη δημοσιότητα έδωσε το BBC βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο των ερευνών του πολύνεκρου ναυαγίου με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες στην Πύλο. Συγκεκριμένα, στα βίντεο καταγράφεται η επιχείρηση φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ενός Super Puma που πετάει πάνω από το σημείο αναζητώντας επιζώντες και επιζώσες.

Τα πλάνα αυτά φέρεται να καταγράφηκαν από επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου «Celebrity Beyond», την Τετάρτη (14/6), αποτυπώνοντας παραπλέοντα σκάφη και το ελικόπτερο που επιχειρούσαν.

Τουρκικό ΥΠΕΞ για το ναυάγιο

Τη δική της σημασία έχει και η ανακοίνωση που εξέδωσε για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικώντην Παρασκευή (16/6). Η Άγκυρα σημειώνει την ανάγκη μιας δίκαιης κατανομής ευθυνών και βαρών στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Λυπούμαστε βαθιά για την απώλεια ζωών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, ως αποτέλεσμα της βύθισης ενός αλιευτικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας στις 14 Ιουνίου. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αυτή η τραγωδία στη Μεσόγειο δεν θα είναι η πρώτη ούτε η τελευταία. Δεν είναι δυνατό να προληφθούν τέτοιες καταστροφές χωρίς να εξαλειφθούν τα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης. Οποιεσδήποτε άλλες λύσεις μόνο θα αυξήσουν τα δεινά των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και τους θανάτους στη θάλασσα.

Είναι κοινή μας ευθύνη να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο και να βρούμε μόνιμες λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτό το τραγικό γεγονός αποκάλυψε για άλλη μια φορά την ανάγκη να βρει η διεθνής κοινότητα επειγόντως λύση σε αυτό το ζήτημα. Αυτές τις ημέρες που πλησιάζουμε την 20η Ιουνίου, την Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, απευθύνουμε έκκληση για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα για τη δίκαιη κατανομή ευθυνών και βαρών, και για να εργαστούμε από κοινού για την εξάλειψη των προβλημάτων που είναι η ρίζα στα αιτία των μεταναστευτικών κινήσεων στην περιοχή μας».

Την Δευτέρα θα απολογηθούν οι εννέα κατηγορούμενοι

Από εκεί και πέρα, μια σημαντική πτυχή της όλης υπόθεσης αναμένεται να φωτιστεί και από την απολογία των εννέα κατηγορούμενων ως διακινητών. Οι συγκεκριμένοι πήραν προθεσμία να απολογηθούν για την προσεχή Δευτέρα. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες Πέμπτη (15/6) στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ