ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης για κακοκαιρία: «Έρχεται μεγάλος όγκος νερού» - Πού χρειάζεται προσοχή τις επόμενες ώρες

Μαρουσάκης για κακοκαιρία: «Έρχεται μεγάλος όγκος νερού» - Πού χρειάζεται προσοχή τις επόμενες ώρες
INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για μεγάλο όγκο νερού συνοδεία ισχυρών κεραυνών τις επόμενες ώρες, προειδοποιεί με ανάρτησή του στα social media ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Η επέλαση της κακοκαιρίας, που άρχισε την επέλασή της την Παρασκευή, θα συνεχιστεί και για τις επόμενες ώρες και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης συνέστησε προσοχή σε Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Θεσσαλία, Χαλκιδική, Πελοπόννησο και Κυκλάδες.

Μάλιστα, υπενθύμισε τον Αύγουστο του 2020 όταν η «Εύβοια χτυπήθηκε από έναν ισχυρό και με διάρκεια πυρήνα καταιγίδων που στο πέρασμά του άφησε ακόμη και νεκρούς».

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη: Μεγάλη προσοχή μέσα στη νύχτα αλλά και αύριο στην Αττικοβοιωτία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Χαλκιδική, προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου, αλλά και τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες.

Αξίζει να θυμηθούμε τον Αύγουστο του 2020 όπου η Εύβοια χτυπήθηκε από έναν ισχυρό και με διάρκεια πυρήνα καταιγίδων που στο πέρασμά του άφησε ακόμη και νεκρούς.

Μεγάλη προσοχή και το Καλοκαίρι είναι μπροστά μας να απολαύσουμε θάλασσες, ακτές και γενικά τις ομορφιές του τόπου μας! Όμορφο Σαββατόβραδο σε όλες και όλους!».

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 15-06-2023/13.00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σε όλη τη χώρα θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα:

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Την Κυριακή, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα:

α) τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),

β)τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),

γ)μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,

δ)κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες. Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας). Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες.
  • Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα δυτικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά μέχρι το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι νωρίς το απόγευμα στις βόρειες Κυκλάδες, ενώ από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι: Στις Κυκλάδες βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ. Στην Κρήτη δυτικοί 6 με 7 και γρήγορα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα στα νότια 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

«Βροχή» τα προβλήματα σε Μακεδονία και Αττική

Από το βράδυ της Παρασκευής και καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα σε διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή. Ρέματα «φούσκωσαν», αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ σπίτια και καταστήματα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων δέχτηκε η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη πέφτουν 30 χιλιοστά βροχής και μέσα σε λίγες ώρες σήμερα έπεσαν από 60 έως 80 χιλιοστά, δηλαδή δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες.


Ήταν γύρω στις 4 τα ξημερώματα όταν άρχισε η σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή της Πολίχνης. Μέσα σε λίγη ώρα ο χείμαρρος Ξηροπόταμος φούσκωσε, τα φερτά υλικά έφραξαν γέφυρες και όγκοι νερού παρέσυραν σταθμευμένα αυτοκίνητα και κατέκλυσαν σπίτια δίπλα στις όχθες. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πολύ μεγάλος και ότι τέτοια νεροποντή είχαν να δουν πολλά χρόνια.

Μάλιστα, οι τοπικές Αρχές επισημαίνουν πως αν δεν ξεκινήσουν άμεσα τα έργα για την εκβάθυνση της κοίτης του χειμάρρου, φαινόμενα υπερχείλισης θα σημειώνονται συνέχεια. Να γίνει άμεσα το έργο, τελείωσαν οι μελέτες και περιμένουμε το έργο, τόνισε ο αντιδήμαρχος Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης.

Στον Εύοσμο και τη Νέα Πολιτεία τα νερά της βροχής μετέτρεψαν τους δρόμους σε λίμνη. Πρατήριο υγρών καυσίμων και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Στο φράγμα της Θέρμης οδηγός ΙΧ προσπάθησε να περάσει από πλημμυρισμένο δρόμο, το όχημά της ακινητοποιήθηκε στα νερά και ευτυχώς πρόλαβε εγκαίρως να το εγκαταλείψει.

Η υπόγεια διάβαση στον κόμβο της Μακρυγιάννη έκλεισε για αρκετές ώρες λόγω συσσώρευσης υδάτων. Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 450 κλήσεις , κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παραμένει σε ετοιμότητα.

Το χωριό Μηλοχώρι Πτολεμαΐδας έπληξαν από χθες βράδυ (16/6) έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου, στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης, το ποτάμι κατέβασε μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα αυτοκίνητο, ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία.

Το ρέμα του Ξηροποτάμου στην Πολίχνη επίσης φούσκωσε. Ο δρόμος μπροστά από τη γέφυρα μπορεί να έχει ανοίξει, αλλά υπάρχει πάρα πολλή λάσπη και γι' αυτό χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Το ρέμα νωρίτερα πλημμύρισε και τρία αυτοκίνητα έπεσαν μέσα σε αυτό ενώ σε σπίτι που πλημμύρισε γλίτωσαν την τελευταία στιγμή ηλικιωμένη γυναίκα.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη δυτική Θεσσαλονίκη, θέματα όμως υπήρξαν και στα ανατολικά της πόλης και συγκεκριμένα στον Δήμο Θέρμης όπου μια γυναίκα επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό της αλλά ευτυχώς μπόρεσε και το εγκατέλειψε την τελευταία στιγμή. Σπίτια επίσης, πλημμύρισαν στο χωριό Βασιλικά.

Ποτάμια οι δρόμοι στη Χαλκιδική

Από την περιοχή Διονυσίου του Δήμου Προποντίδας, στην έναρξη του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Χριστίνα Τοπούζη, ανέφερε ότι η κακοκαιρία δημιούργησε αρκετά προβλήματα και στον νομό Χαλκιδικής. Ξεκίνησαν τα ξημερώματα στην κεντρική Χαλκιδική, στην περιοχή του Χολομώντα και επεκτάθηκαν σταδιακά σε ολόκληρο τον νομό.

Ένας οδηγός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην περιοχή του Διονυσίου και ευτυχώς κατάφερε να απεγκλωβιστεί χωρίς να κινδυνεύσει, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου δήλωσε στην ΕΡΤ3 πως η Χαλκιδική από τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε ορισμένα προβλήματα στο οδικό της δίκτυο από παρακράτηση των ομβρίων υδάτων. Επιχειρούν έως τώρα μηχανήματα έργου της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας και των δήμων ενώ υπάρχουν πλημμυρισμένα καταστήματα κυρίως στο πρώτο πόδι, στον Δήμο Κασσάνδρας και στον Δήμο Νέας Προποντίδας, καθώς και πλημμυρισμένα ισόγεια κατοικιών. Η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής χρειάστηκε πολλές φορές να επέμβει σε αρκετά σημεία για να περιορίσει τα ορμητικά νερά από το οδικό δίκτυο ενώ υπήρξαν και κατολισθήσεις. Λίγο μετά τις 3 άρχισε και πάλι να βρέχει κι αυτό που ανησυχεί είναι ότι τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν μετά το απόγευμα στον νομό.

Εορδαία: Τοιχίο καταπλάκωσε αυτοκίνητο

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Πτολεμαΐδα και σε όλη την περιοχή με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις.

Να κηρυχθεί ο δήμος Εορδαίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Πλακεντάς.

Αιτήματα δήμων για κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Εν τω μεταξύ, αποτέλεσμα της σφοδρής βροχόπτωσης, καταφθάνουν συνεχώς στην Περιφέρεια αιτήματα κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού πέρα από τον Δήμο Εορδαίας, αιτήματα έχουν ήδη κατατεθεί και από τους Δήμους Καστοριάς, Άργος Ορεστικού και Αμυνταίου.

«Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 νωρίς το πρωί θα αποστείλω στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλα τα αιτήματα που μου έχουν ήδη κατατεθεί και όσα ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, αλλά και αύριο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Το ρέμα του Ξηροπόταμου μετατράπηκε για μια ακόμη φορά σε ορμητικό χείμαρρο και τα φερτά υλικά έφραξαν την κοίτη στη γέφυρα, που βρίσκεται στο σημείο. Άνθρωποι κινδύνευσαν ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν τρία αυτοκίνητα. Αυλές σπιτιών και πολυκατοικιών πλημμύρισαν, με τους κατοίκους της περιοχής να προσπαθούν να απομακρύνουν με κάθε μέσο τα νερά, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και υπόγεια.

Να κηρυχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά με αίτημα προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ο Δήμαρχος, Γιάννης Κορεντσίδης, κατόπιν συνεννόησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μάνο.

Ο Δήμαρχος με το αίτημά του ζητά να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των κατοίκων του Δήμου και των περιουσιών τους, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί. Ταυτόχρονα, τα συνεργεία του Δήμου Καστοριάς με τη συνεργασία και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επιχειρούν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, προκειμένου να αποκαθίστανται οι ζημίες στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ