ΕΛΛΑΔΑ

Τα πλαστικά στις ελληνικές θάλασσες: Από πού προέρχονται και πού καταλήγουν – Δείτε Infographic

Τα πλαστικά στις ελληνικές θάλασσες: Από πού προέρχονται και πού καταλήγουν – Δείτε Infographic
freepik.com

Χιλιάδες τόνοι πλαστικών κατακλύζουν τις ελληνικές παραλίες και θάλασσες, όπως μπορεί να διαπιστώσει καθένας μας, με μία απλή περιήγηση στις ακτές. Αν και τα τελευταία χρόνια, έχουν ληφθεί μέτρα προς τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών – ειδικά μίας χρήσης, που αποτελούν κύριο παράγοντα ρύπανσης – οι τεράστιες ποσότητες που έχουν καταλήξει στις θάλασσες εδώ και δεκαετίες, παρατείνουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του WWF Ελλάς, κάθε άτομο στην Ελλάδα παράγει 68 κιλά πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, ενώ ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η παραγωγή απορριμμάτων αυξάνεται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι πλαστικών να καταλήγουν στις θάλασσες και τις ακτές. Όπως είχε δηλώσει σχετικά ο Συντονιστής Τοπικών Δράσεων της οργάνωσης Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, κάθε χρόνο διαρρέουν στο περιβάλλον σχεδόν 40.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων και από αυτά, 11.500 τόνοι καταλήγουν στη Μεσόγειο: «Είναι σαν να πετάμε ημερησίως πάνω από 1.000.000 άδεια πλαστικά μπουκάλια στη θάλασσα».

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» του WWF Ελλάς, κατέγραψε 925 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής, τη στιγμή που η ΕΕ έχει θεσπίσει ως ανώτατη οριακή τιμή τα 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα, προκειμένου να διατηρηθεί η καλή περιβαλλοντική κατάσταση της ακτογραμμής. Οι καταγραφές έδειξαν επίσης πως τα συχνότερα απορρίμματα στις παραλίες είναι τα αποτσίγαρα, τα πλαστικά καπάκια και τα κομμάτια πλαστικού, τα καλαμάκια και τα μωρομάντηλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ