ΕΛΛΑΔΑ

Η καινοτομία και η τεχνολογία ως «όπλα» κατά της ενεργειακής κρίσης – Το παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ

Η καινοτομία και η τεχνολογία ως «όπλα» κατά της ενεργειακής κρίσης – Το παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ
Αρχείο ΕΥΔΑΠ – Φωτοβολταϊκός Σταθμός ΜΕΝ Αχαρνών

Ενώ η πανδημία της νόσου Covid-19 βρισκόταν σε εξέλιξη και οι συνέπειές της στην παγκόσμια οικονομία έτειναν να εξομαλύνονται, οι γεωπολιτικές συνθήκες επέφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια εξισορρόπησης: το κόστος της ενέργειας εκτινάχθηκε στα ύψη, με αποτέλεσμα να επέλθει μια σειρά ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Η ενέργεια, ως βασικός ρυθμιστής των βιομηχανικών διεργασιών, επηρεάζει δραματικά κάθε οικονομική διεργασία, με αποτέλεσμα, στην εποχή της οικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης το κόστος της να δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, με άμεση επίδραση στην περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα.

Η ΕΥΔΑΠ, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις τυχόν επιπτώσεις, με την αξιοποίηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας και έχοντας θέσει τις στέρεες βάσεις και το όραμα για να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Πώς η ΕΥΔΑΠ διαχειρίστηκε ολιστικά το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης

Καθώς η ενεργειακή κρίση επεκτείνεται σε κάθε έκφανση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, από τον πυρήνα της λειτουργίας της μέχρι τον καταναλωτή, είναι σαφές πως είναι ενδεδειγμένη μια πιο ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισής της. Εντούτοις, δεν είναι πολλοί οι οργανισμοί που μπορούν να την επιτύχουν, τόσο εξ ορισμού, λόγω του αντικειμένου τους, όσο και λόγω της περιπλοκότητας της κατάστασης.

eydap-aspropyrgos.jpg
Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΜΕΝ Ασπρόπυργος

Η ΕΥΔΑΠ, η Εταιρεία που φροντίζει να φτάνει καθαρό, ποιοτικό νερό στις βρύσες των σπιτιών της Αττικής, προσέγγισε την ενεργειακή κρίση αναπτύσσοντας στρατηγικές που περιλαμβάνουν την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας ώστε όλα τα στάδια επεξεργασίας νερού και λυμάτων να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Στο πλαίσιο αξιοποίησης των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας προχώρησε στην εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκού σταθμού, Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών και αξιοποίηση του βιοαερίου. Οι ενέργειες αυτές αποτέλεσαν τους πυλώνες της ολιστικής προσέγγισης της ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του ενεργειακού της ισοζυγίου. Με τον τρόπο αυτό, η Εταιρεία όχι μόνο κατορθώνει να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης όλο αυτό το διάστημα, αλλά παράλληλα συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια επίτευξης του Εθνικού στόχου της χώρα μας αναφορικά με την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Φωτοβολταϊκός Σταθμός στις εγκαταστάσεις στον Δήμο Αχαρνών

Στην αποτελεσματικότερη ανταπόκριση της ΕΥΔΑΠ στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης συνέβαλε και η προϋπάρχουσα υποδομή και προετοιμασία. Έτσι, ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός, ισχύος 1,9712 ΜW στις εγκαταστάσεις της στο Δήμο Αχαρνών, που είχε τεθεί σε λειτουργία από τον Οκτώβριο του 2019, αξιοποιήθηκε πλήρως, με σκοπό την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2022, η παραγωγή ενέργειας ανήλθε σε 3.280.226 kWh, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος.

Οι Μικροί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί (ΜΥΗΣ) στα εξωτερικά υδραγωγεία

Παράλληλα όμως, η ΕΥΔΑΠ αξιοποίησε όλες τις δυνατότητές της με τη δημιουργία των Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΜΥΗΣ) κατά μήκος των εξωτερικών υδραγωγείων της, δηλαδή των υδραγωγείων που μεταφέρουν νερό από τους ταμιευτήρες στα διυλιστήρια. Έτσι, το νερό των υδραγωγείων εκτρέπεται σε παράπλευρο κανάλι, όπου με τη λειτουργία υδροστροβίλου, η υδραυλική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική και κατόπιν μέσω γεννήτριας, σε ηλεκτρική. Ακολούθως, το νερό διοχετεύεται ξανά στο κεντρικό υδραγωγείο, συνεχίζοντας τη ροή του, ενώ και αυτή η παραγόμενη ενέργεια πωλείται από την ΕΥΔΑΠ. Όπως είναι φανερό, η παραγόμενη από τους ΜΥΗΣ ενέργεια είναι απόλυτα συναρτώμενη από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, όπως το εύρος των ασταθειών του δικτύου της ΔΕΗ, τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τυχόν βλάβες.

Το 2022, η συνολική παραγωγή ενέργειας από τους ΜΥΗΣ ανήλθε σε 18.972.099 KWh, περίπου 8% υψηλότερη από το 2021 (17.515.903 kWh).

Συγκεκριμένα, σε λειτουργία βρίσκονται οι ΜΥΗΣ:

  • ΜΥΗΣ Ελικώνα ισχύος 650 kW και προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 5.000.000 kWh.
  • ΜΥΗΣ Ευήνου ισχύος 820 kW και προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 4.000.000 kWh.
  • ΜΥΗΣ Κιθαιρώνα ισχύος 1200 kW και προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 5.730.000 kWh.
  • ΜΥΗΣ Κίρφης ισχύος 760 kW και προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 5.860.000 kWh.
  • ΜΥΗΣ Μάνδρας ισχύος 630 kW και προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 4.900.000 kWh.

Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ έχει ιδρύσει Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, που είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εκροής, ήδη από το 2015. Η ενέργεια που παράγεται ιδιοκαταναλώνεται με τα επίπεδα ιδιοπαραγωγής να φτάνουν, το 2022, στα 2.259.287 kWh, ίδια επίπεδα με το 2021.

Η συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας από Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της ΕΥΔΑΠ

Βιοαέριο: Ένα «πράσινο» καύσιμο που παράγεται στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων

Στους χωνευτές του ΚΕΛ Ψυττάλειας της ΕΥΔΑΠ, επιπλέον, παράγεται βιοαέριο, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο, σε μια σειρά από λειτουργίες της Εταιρείας:

  • Στη μονάδα θερμικής ξήρανσης της αφυδατωμένης ιλύος
  • Στο λεβητοστάσιο της μονάδας χώνευσης για θέρμανση της ιλύος
  • Στη μονάδα ατμοπαραγωγής για παραγωγή ατμού
  • Σε μηχανές εσωτερικής καύσης για συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΘΕ)
  • Στους αναγεννώμενους Θερμικούς Οξειδωτές (RTO) επεξεργασίας των καυσαερίων της μονάδας ξήρανσης
Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΚΕΛ Ψυττάλειας, φύλαξη βιοαερίου


Στο ΚΕΛ Μεταμόρφωσης, το βιοαέριο των χωνευτών αξιοποιείται προς το παρόν ως θερμική ενέργεια, ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (ΣΗΘΕ), ώστε να γίνεται πλήρης ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου και στο κέντρο αυτό.

Η ανακτώμενη θερμική ενέργεια του βιοαερίου ΚΕΛ Ψυττάλειας για το 2022 είναι 97.200 MWh και του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης 2.810 MWh. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει το βιοαέριο στο ΚΕΛ Ψυττάλειας είναι 22.514 MWh.

arxeio-eydap---kel-psitalias.jpg
Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΚΕΛ Ψυττάλειας, Μονάδα Θερμικής Υδρόλυσης Ιλύος

Η ενεργειακή κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία πράσινης στροφής στην Ενέργεια και έτσι η ΕΥΔΑΠ αξιοποιεί την ίδια της τη λειτουργία προς την κατεύθυνση αυτή. Με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καλύπτει μέρος των αναγκών της και συμβάλλει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, για ένα καλύτερο μέλλον που αξίζουμε όλοι.