ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Μπόση στο CNN Greece: Η απόφαση των Βρετανών η αρχή του τέλους για την Ευρώπη

Μ. Μπόση στο CNN Greece: Η απόφαση των Βρετανών η αρχή του τέλους για την Ευρώπη
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Η απόφαση της Βρετανίας για την έξοδο από την Ένωση ήταν πασιφανής και εξαιρετικά ευδιάκριτη, τουλάχιστον για τους μελετητές της Ένωσης”, αναφέρει στο CNN Greece η κ. Μαίρη Μπόση αναπληρώτρια καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Όπως είπε η ίδια, υπήρχαν δείγματα που έδωσαν την τελική ευθεία στο τελικό ξεκαθάρισμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, καθώς και την απόφαση της βασίλισσας να μιλήσει μία δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι λαοί έχουν μνήμη, σημειώνει ακόμα και προσθέτει πως πρέπει να συνυπολογίσουμε την αγγλική παιδεία που πιστεύει ακόμα ότι η Βρετανία είναι η απόλυτη αυτοκρατορία. “Τα παιδιά εκπαιδεύονται στη συντήρηση της μνήμης του αυτοκρατορικού παρελθόντος”, λέει χαρακτηριστικά.

“Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η απόφαση να αποτινάξουν το γερμανικό ζυγό με τις απόλυτες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Βρετανία δεν αποδέχεται τη γερμανική απολυτότητα σε κανένα επίπεδο”, προσθέτει και εκτιμά ότι η απόφαση των Βρετανών συνιστά την αρχή του τέλους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, “το οποίο επέτρεψε την ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού και φτάνει να έχει σαθρά στηρίγματα”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ