ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2023: Πού θα κυμανθούν οι βαθμολογίες - «Ευκαιρίες σε σχολές μεσαίας ζήτησης»

Πανελλήνιες 2023: Πού θα κυμανθούν οι βαθμολογίες - «Ευκαιρίες σε σχολές μεσαίας ζήτησης»
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ / ILIALIVE.GR

Μια σημαντική ημέρα αποτελεί η σημερινή για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, μετά τις 13:00 θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες.

Παρόλο που η αγωνία των υποψηφίων για τις φετινές επιδόσεις τους, είναι λογικό να βρίσκεται το ζενίθ, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζητέγας σε συνομιλία που είχε με το CNN Greece υπογραμμίζει πως φέτος δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες χρονιές τέτοιες που θα αλλάξουν την εικόνα των εισακτέων στα Πανεπιστήμια.

Ο κ. Χατζητέγας επαναλαμβάνει πως εκείνο που θα κρίνει τον αριθμό εισακτέων, είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. «Η ΕΒΕ είναι το δρεπανηφόρο άρμα που κόβει το 1/3 των υποψηφίων από τα ΓΕΛ. Παλαιότερα όταν δεν υπήρχε η ΕΒΕ το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο», υπογραμμίζει.

Οσον αφορά τις βαθμολογίες που θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι ο κ. Χατζητέγας σκιαγραφόντας την γενικότερη εικόνα τονίζει ότι αναμένονται να κυμανθούν ανά μάθημα περίπου στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές:

«Η εικόνα που έχουμε εμείς για φέτος, όσον αφορά τις βαθμολογίες των παιδιών, είναι ότι δεν υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων από τα προηγούμενα χρόνια» σημειώνει και εξηγεί:

«Στο μάθημα των Αρχαίων για παράδειγμα η μέση επίδοση πάντα κυμαίνεται στο 10 και κάτι.

Στα Μαθηματικά του 4ου επιστημονικού πεδίου, κυμαίνεται κάτω από το επτά.

Στην Οικονομία η μέση επίδοση κυμαίνεται πάντα ανάμεσα στο 11,5 με 12.

Στην Πληροφορική, επίσης στο 11,5 με 12

Στα Λατινικά που είναι ένα σχετικά νέο μάθημα και δεν έχει παγιώσει μια κατάσταση αλλά η μέση επίδοση είναι κοντά στο 12.

Στη Φυσική και τη Χημεία είναι λίγο πάνω από το 11

Στα μαθήματα της νεοελληνικης γλώσσας και λογοτεχνίας κατά επιστημονικό πεδίο υπάρχει διαφοροποίηση, αλλά είναι λίγο πάνω από τη βάση.»

Ο αριθμός των εισακτέων και η ΕΒΕ

Ο κ. Χατζητέγας σημειώνει επίσης ότι φέτος παραμένουν άγνωστα δεδομένα που δεν βοηθούν στην εξαγωγή εκτιμήσεων σε ότι αφορά των αριθμό των εισακτέων.

«Δεν ξέρουμε το σημαντικό, αν οι υποψήφιοι φέτος ήταν λιγότεροι ή περισσότεροι από πέρυσι. Δεν ξέρουμε σε ποια επιστημονικά πεδία έχουν πάει. Δηλαδή υπάρχουν πολλοί άγνωστα δεδομένα. Επίσης τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μετακινήσεις από το ένα ειστημονικό πεδίο σε άλλο, που αλλάζουν τα δεδομένα».

«Το μόνο που μπορεί να πει καποιος με βεβαιότητας είναι ότι το 1/3 των υποψηφίων που προέρχονται από τα ΓΕΛ θα μείνει εκτός και θα έχει ως μόνη επιλογή τα δημόσια ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης ή τα κολλέγια και ένα ποσοστό της τάξεως του 55-60% των παιδιών από τα ΕΠΑΛ γιατί η ΕΒΕ είναι ένα οριζόντιο μέτρο που είναι ανεξάρτητο από το τι θα γράψει ο υποψήφιος».

Ευκαιρίες σε τμήματα μεσαίας ζήτησης

Σε τμήματα μεσαίας ζήτησης παρουσιάζονται ευκαιρίες, αφού εκεί θα εισαχθούν περισσότεροι υποψήφιοι, εκτιμά ο κ. Χατζητέγας.

«Μπορούμε να πιθανολογήσουμε μόνο ότι για όσους καταφέρουν να περάσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής θα υπάρχουν θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κι αυτό γιατί σε τμήματα μεσαίας ζήτησης έχει παρατηρηθεί φέτος και αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

«Δηλαδή σε ορισμένα τμήματα που δεν είναι σαφέστατα ούτε οι νομικές, ούτε οι ψυχολογίες, για παράδειγμα στα φιλολογικά τμήματα, στα τμήματα της κοινωνικής και πολιτικής επιστήμης σε τμήματα και στο κέντρο και στην περιφέρεια, μαθηματικών, φυσικών, τμήματα τεχνολογικά στο β΄επιστημονικό πεδίο, τμήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη γεωπονία του γ΄επιστημονικού πεδίου και τμήματα τα οποία σχετίζονται με την οικονομία και διοίκηση και στο κέντρο και στην περιφέρεια».

«Σε αυτά, όσοι περάσουν την ΕΒΕ που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί με αυτό που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, θα έχουν ευκαιρίες. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε αν το υπουργείο Παιδείας, θα δώσει στατιστικά των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων ανα μάθημα, ή την κλιμάκωση των βαθμολογιών ανά μάθημα. Αν έχουμε τέτοια στοιχεία που θα μαρτυρούν και τον αριθμό των υποψηφίων αλλά και τις μέσες επιδόσεις τους, θα είμαστε πολύ κοντά στο να περιγράψουμε το τι θα συμβεί φέτος.

«Πάντως φέτος δεν αναμένεται κάποια θεαμετική διαφοροποίηση που θα αλλάξει την εικόνα των φετινών εισακτέων», καταλήγει ο κ. Χατζητέγας.

Σήμερα στις 13:00 η ανακοίνωση των βαθμολογιών

Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι την, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, μετά τις 13:00 θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Θα ακολουθήσει νεότερο δελτίο τύπου για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων στα ειδικά μαθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023, καθώς και για την έναρξη συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ