ΕΛΛΑΔΑ

Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Αρκαδία

Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Αρκαδία
Φωτογραφία αρχείου από ισχυρές καταιγίδες στην Αττική, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν απόψε από την έντονη βροχόπτωση στην Τρίπολη, την Μεγαλόπολη και την ορεινή Αρκαδία, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών, αλλά και τη διακοπή της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική μόνο στη Μεγαλόπολη έγιναν εκατό κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια, ενώ απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους δώδεκα ηλικιωμένοι.

Η εθνική οδός Τρίπολης–Σπάρτης στο ύψος της Μανθυρέας έκλεισε λόγω συσσώρευσης υδάτων και κατολίσθησης με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ουρά αυτοκινήτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Πρόβλημα, επίσης, δημιουργήθηκε και στον δρόμο Τρίπολης–'Αστρους, στη γέφυρα της Μαγούλας, όπου τα νερά του Γαρεάτη ποταμού έχουν περάσει πάνω από τη γέφυρα.

Μηχανήματα της αντιπεριφέρειας Αρκαδίας καθάρισαν τον αυτοκινητόδρομο μετά την σήραγγα Ραψομμάτη και η κυκλοφορία από και προς την Καλαμάτα αποκαθίσταται σταδιακά.

Στην Τρίπολη, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, αλλά πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια σπιτιών, κυρίως στην περιοχή κοντά στον σταθμό του ΟΣΕ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μεγαλόπολη

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία οδήγησαν τις αρχές να κηρύξουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον δήμο Μεγαλόπολης. Ενδεικτικά, στην περιοχή σημειώθηκαν εκτεταμμένες πλημμύρες, όπου το νερό έφθασε μέσα σε επτα ώρες τα 191 χιλιοστά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση πάρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στο δημαρχείο Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη και κατόπιν συνεννόησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Βαγγέλη Γιαννακούρα και του δημάρχου Μεγαλόπολης, Διονύση Παπαδόπουλου, κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του δήμου Μεγαλόπολης.

Επιπλέον, υπήρξε συνεννόηση του περιφερειάρχη με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τη Δευτέρα θα κινηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.

Συνεργεία της πυροσβεστικής, του δήμου και της περιφέρειας βρίσκονται ήδη στη Μεγαλόπολη, για να συνδράμουν τους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ