ΕΛΛΑΔΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ένας ακόμα δρόμος προς τη γονεϊκότητα

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ένας ακόμα δρόμος προς τη γονεϊκότητα

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα σταοποία μπορεί να ελπίσει ένα ζευγάρι στην κοινή του ζωή. 

Δυστυχώς όμως, πολλά είναι τα αναπάντεχα εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία αυτού του ταξιδιού, προκλήσεις υπογονιμότητας που δυσκολεύουν τον στόχο. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει πια αδιέξοδο, αλλά μια εναλλακτική οδός, αφού ο δρόμος για τη γονεϊκότητα δεν είναι μόνο ένας.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση, η πιο συνηθισμένη μέθοδος ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχει μπει στη ζωή μας εδώ και δεκαετίες και έχει εξελιχθεί σημαντικά, χαρίζοντας σε όλο και περισσότερα ζευγάρια τη χαρά της τεκνοποιίας. Υποκαθιστά ένα κομμάτι της φυσικής σύλληψης, πετυχαίνοντας τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο όχι στη σάλπιγγα της γυναίκας, αλλά στο ειδικό εμβρυολογικό εργαστήριο, διασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Υπογονιμότητα και αίτια

Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλά ζευγάρια και ορίζεται ως η αδυναμία να επιτευχθεί σύλληψη μετά από συστηματικές, ελεύθερες σεξουαλικές επαφές στη διάρκεια ενός έτους. Αν μάλιστα η γυναίκα έχει υπερβεί την ηλικία των 35 38 ετών ή έχει υποκείμενα νοσήματα που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα όπως για παράδειγμα η ενδομητρίωση, αυτό το διάστημα μειώνεται στους έξι μήνες. Για γυναίκες πάνω από τα 40 ίσως θα ήταν σκόπιμο να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό πριν την παρέλευση του εξαμήνου.

Η υπογονιμότητα, αν και πολύ συχνά και εσφαλμένα συνδέεται με τη γυναίκα, δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή: ο γυναικείος παράγοντας ευθύνεται για την αδυναμία σύλληψης σε ποσοστό 40%, ανάλογο είναι το ποσοστό ευθύνης του ανδρικού παράγοντα, ενώ ένα 20% είναι συνδυασμός και των δύο.

Στην περίπτωση της γυναικείας υπογονιμότητας νούμερο «ένα» αίτιο είναι η ηλικία της γυναίκας, που όσο πιο μεγάλη είναι τόσο περισσότερο επηρεάζει την ποιότητα των ωραρίων της. Είναι χαρακτηριστικό πως η φθίνουσα πορεία ξεκινά μετά τα 29 έτη –η περίοδος μεταξύ 20 και 29 θεωρείται η πλέον γόνιμη στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας- και συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς από τα 35-37 έτη. Στην ηλικία των 35 με 37 ετών η πιθανότητα φυσιολογικής σύλληψης πέφτει στα μισά σε σχέση με την ηλικία των 20, ενώ όταν η γυναίκα περάσει τα 40, το ενδεχόμενο να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο περιορίζεται στο 4%.

Πέραν της ηλικίας, προβλήματα όπως διαταραχές από πολυκυστικές ωοθήκες, φραγμένες σάλπιγγες, ινομυώματα, ενδομητρίωση, ενδομητρικοί πολύποδες και προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας μπορεί να αποτελέσουν επίσης αίτια γυναικείας υπογονιμότητας.

Όσο για την ανδρική υπογονιμότητα μια σειρά από καταστάσεις επηρεάζουν τη συγκέντρωση, τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, με συχνότερες τις φλεγμονές και την κιρσοκήλη. Επιπρόσθετα γενετικές ανωμαλίες (π.χ. αγενεσία σπερματικού πόρου) ή ορμονικές διαταραχές καθώς και συστηματικές νόσοι μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο σπέρμα.

Τόσο στη γυναικεία όσο και στην ανδρική υπογονιμότητα το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος και η έλλειψη σωματικής άσκησης παίζουν κομβικό ρόλο στην εμφάνιση προβλήματα γονιμότητας και στα δύο φύλα.

Υπογονιμότητα και πρόληψη

Μπορεί όμως η υπογονιμότητα να προληφθεί; Με έναν υγιή τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τον ποιοτικό ύπνο, τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση του αλκοόλ το ζευγάρι μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητά του. Επίσης, είναι σκόπιμο, εφόσον επιθυμεί να αποκτήσει ένα παιδί, να ελέγχει τακτικά τους δείκτες γονιμότητάς του μέσω ειδικών εξετάσεων, οι οποίες θα χτυπήσουν εγκαίρως… καμπανάκι για ενδεχόμενο πρόβλημα και θα οδηγήσουν νωρίτερα σε έναν ειδικό αναπαραγωγής. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος ωοθηκικών εφεδρειών και η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία για τη γυναίκα, αλλά και η εξέταση σπέρματος για τον άνδρα είναι μερικές από τις εξετάσεις που θα δώσουν μια σαφή εικόνα για τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Και βέβαια το σημαντικότερο μέσο πρόληψης -εφόσον αυτό είναι δυνατό βάσει του τρόπου ζωής κάθε ζευγαριού- είναι η έναρξη των προσπαθειών τεκνοποίησης πριν από τα 37 χρόνια της γυναίκας.

Με την εξέλιξη των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και δη της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα απογοητευτικά ποσοστά που συνδέονται με τις μεγαλύτερες ηλικίες βελτιώνονται. Έτσι, μια γυναίκα μεταξύ 35 και 40 ετών με την εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δει την πιθανότητα να μείνει έγκυος να ανέρχεται στο 35% με 50% σε σχέση με το μόλις 10% της φυσικής σύλληψης. Με την κατάλληλη και έγκαιρη καθοδήγηση από έναν ειδικό αναπαραγωγής, όλοι μπορεί να γίνουν γονείς και να βιώσουν το θαύμα της ζωής.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η εξατομικευμένη προσέγγιση της γονιμότητας έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχία της. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ζευγαριού –από γενετικά και βιολογικά μέχρι ανατομικά και λειτουργικά- λαμβάνονται υπόψη, ώστε να αποτελέσουν πηγή γνώσης για τον ειδικό αναπαραγωγής και η διερεύνηση της γονιμότητας να γίνει στοχευμένα, όπως και η επιλογή των σχετικών πρωτοκόλλων.

Η Newlife IVF Greece παρέχει υψηλής ποιότητας ανθρωποκεντρική και εξατομικευμένη φροντίδα, εφαρμόζοντας τις πλέον προηγμένες μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με στόχο να βοηθήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να γνωρίσουν τη χαρά της γονεϊκότητας.

Newlife IVF Greece

Εθν. Αντιστάσεως 171, Καλαμαριά

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 457770, 2310 457780, 2313 252028