ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η φωτιά στη Βοιωτία (vid+pics)

Μαίνεται η φωτιά στη Βοιωτία (vid+pics)

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια με του ισχυρούς ανέμους να καθιστούν αδύνατη κάθε προσπάθεια ανάσχεσης του πύρινου μετώπου, όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ του CNN Greece, μέσω Facebook live σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής υπάρχει έντονος προβληματισμό,ς καθώς η πυρκαγιά έχει σπάσει σε δύο μέτωπα, τα οποία εφόσον συνεχιστούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να απειλήσουν την Πάρνηθα.

Τα μέτωπα της φωτιάς είναι δύο, το ένα στις παρυφές του χωριού Στεφάνη με κατεύθυνση προς την Πάρνηθα, ενώ το άλλο είναι με κατεύθυνση προς την Μαγούλα και την Μάντρα.

Έως τώρα έχουν καεί περισσότερα από 1000 στρέμματα ενώ πνέουν άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ.

fotia1

Στόχος των πυροσβεστών είναι μέχρι την δύση του ηλίου όταν και θα σταματήσουν να συνδράμουν στην κατάσβεση τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, να εμποδίσουν την επέκταση προς τη Πάρνηθα.

Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξουν η ένταση και η κατεύθυνση των ανέμων, η φωτιά θα φτάσει στις παρυφές της Πάρνηθας. Έχουν έτοιμο σχέδιο εκκένωσης περιοχών σε περίπτωση που χρειαστεί.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 115 πυροσβέστες , 66 από το πεζοπόρο τμήμα, 30 άτομα από τον στρατό, 56 πυροσβεστικά οχήματα, 16 οχήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση, 6 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 5 μηχανήματα, 5 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

fotia3

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Στεφάνη Δερβενοχωρίων, κι εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

Αναγκαστική προσγείωση πυροσβεστικού αεροσκάφους στα Δερβενοχώρια

Το πρωί της Κυριακής πυροσβεστικό αεροσκάφος, που επιχειρούσε στην πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, πραγματοποίησε βαριά προσγείωση, κοντά στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής στα νοτιοδυτικά της πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται από το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το αεροσκάφος λίγο μετά την αναγκαστική προσγείωσή του τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο είναι άγνωστο ακόμη αν κάποια μηχανική βλάβη προκάλεσε την πυρκαγιά ή αν αυτή ξεκίνησε εξαιτίας της πρόσκρουσής του στο έδαφος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους είναι σώοι, ωστόσο στο σημείο μετέβη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τους παραλάβει, καθώς και συνεργείο της Πολεμικής Αεροπορίας, για να διερευνήσει τα αίτια της αναγκαστικής προσγείωσης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο το αεροσκάφος είναι από τα παλιά καναντέρ CL-215, για τα οποία έχουν γίνει πολλές επισημάνσεις τα τελευταία χρόνια, ότι είναι πλέον «γερασμένα».

final 6 copy copy copy

Υπό έλεγχο η φωτιά στις Γούρνες Ηρακλείου

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί σε περιοχή κοντά στις Γούρνες Ηρακλείου τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ύστερα από περίπου 3 ώρες. Στις προσπάθειες κατάσβεσης πήραν μέρος δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, που έθεσαν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά πριν αυτή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής, όπου χθες Σάββατο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, που έκανε στάχτη μεγάλη δασική έκταση, αλλά και κτίρια, πριν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο το βράδυ.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας παραμένουν και σήμερα Κυριακή για προληπτικούς λόγους στην περιοχή και συγκεκριμένα 44 πυροσβέστες με 23 οχήματα καθώς και πεζοπόρο τμήμα, όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου Σιθωνίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην επιχείρηση που στήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε ανάμεσα στο Νέο Μαρμαρά και το Πόρτο Καρράς, σε μια έκταση 500 στρεμμάτων, συμμετείχαν πέρα από δεκάδες πυροσβέστες, τέσσερα καναντέρ και τρία ελικόπτερα, καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, «η κατάσταση ήταν άκρως επικίνδυνη διότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή και οι άνεμοι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί».

final 5 copy copy copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ