ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε κλίμα έντασης

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε κλίμα έντασης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης AP Photo/Paul White

Την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ τη Σουηδία, χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του βορειοατλαντικού συμφώνου στο Βίλνιους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως κατά την αυριανή του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο μπορεί να γίνει ένα νέο πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικές, ωστόσο μπορεί να υπάρξει συμφωνία με πνεύμα καλής γειτονίας και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος στο Αιγαίο και στην Ανατολικη Μεσογειο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές μπορούν να οικοδομήσουν επάνω στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες προκειμένου να γίνουν βήματα προόδου, κάτι που θα αποβεί προς όφελος των λαών και των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ