ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Καταφθάνει ο «Κλέων» - Δείτε live την πορεία του φαινομένου

Καύσωνας: Καταφθάνει ο «Κλέων» - Δείτε live την πορεία του φαινομένου
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI

«Στο κόκκινο» βρίσκεται όλη η χώρα ενόψει του καύσωνα που αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει σχεδόν για ένα δεκαήμερο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις και το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ο καύσωνας ξεκινά και επίσημα σήμερα Τετάρτη 12/07, με αποκορύφωμα την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουλίου.

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece ανέφερε ότι «σήμερα θα φτάσουμε στους 39 με 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά για πρώτη φορά φέτος, το οποίο είναι καλό καθώς το θερμόμετρο δεν είχε δείξει καμία ημέρα πριν 39 βαθμούς».

«Την Πέμπτη ξεκινά και ανεβαίνει ο υδράργυρος, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. Στην Αθήνα εκτιμώ ότι θα κυμανθεί στους 39. Την Παρασκευή και το Σάββατο όπως ήδη γνωρίζουμε θα είναι η κορύφωση του καύσωνα, και στην Αθήνα το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40 και θα φτάσει 41 με 42, ενώ σε περιοχές της Στερεάς και της Θεσσαλίας μακριά από τη θάλασσα, θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου», σημείωσε ο μετεωρολόγος.

Δείτε live την πορεία του φαινομένου:

Meteo: Ακραίες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από την θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος. Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Όσον αφορά στον επερχόμενο καύσωνα, όπως φαίνεται στους παρακάτω χάρτες, την Πέμπτη 13/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) στην Αθήνα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα. Την Παρασκευή 14/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

Επιπροσθέτως, σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της σταδιακής επικράτησης πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμός και ξηρός καιρός), τα νεκρά δασικά καύσιμα αποβάλουν υγρασία, ξεραίνονται και τελικά διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση της φωτιάς.

Τα 10 μέτρα προστασίας - Τι πρέπει να αποφύγετε

Τον «δεκάλογο» για την αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία από τον επερχόμενο καύσωνα συνοψίζει η καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου:

  1. Βρισκόμαστε σε χώρους σκιερούς και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
  2. Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία και ντυνόμαστε με ελαφριά ρούχα. Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου και καπέλο.
  3. Ελαχιστοποιούμε τη χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους.
  4. Καταναλώνουμε πολύ νερό και ελαφριά γεύματα.
  5. Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή ζάχαρης.
  6. Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο γιατί αναπτύσσονται γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του.
  7. Όταν έχουμε βρεθεί σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία καλό είναι να ακολουθήσει ένα χλιαρό μπάνιο.
  8. Η τηλεργασία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αποφυγής υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να υπάρχουν ειδικά κατά τη μετακίνηση.
  9. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε τρεις κατηγορίες: Άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και άτομα με νοσηρότητες, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
  10. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας, τα πρώτα επικίνδυνα σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η αδυναμία, η ζαλάδα, η ναυτία και ο πονοκέφαλος, αλλά και ο πυρετός.

Τι μπορεί να προκαλέσει ο καύσωνας

  • Αφυδάτωση. Με τον ιδρώτα χάνονται πολλά υγρά μαζί με απαραίτητα μέταλλα, όπως νάτριο και κάλιο. Χρειάζεται μετάβαση σε δροσερό μέρος και η λήψη ενός πόσιμου διαλύματος ενυδάτωσης, π.χ. με αλάτι και ζάχαρη. Οι σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται επείγουσα φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων ενδοφλέβιων υγρών.
  • Θερμοπληξία. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να ελεγχθεί η θερμοκρασία του σώματος. Το δέρμα γίνεται ζεστό και ξηρό. Το άτομο μπορεί να έχει γρήγορο σφυγμό, ναυτία και πονοκέφαλο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα και μπορεί να είναι απειλητική κατάσταση για τη ζωή.
  • Ηλιακό έγκαυμα. Το γυμνό δέρμα καίγεται εάν εκτεθεί πολύ στον ήλιο, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να γίνει κοκκινωπό, επώδυνο και ζεστό στην αφή. Εάν είναι σοβαρό το έγκαυμα, μπορεί να έχει φουσκάλες. Μακροπρόθεσμα, το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η αποτροπή των ηλιακών εγκαυμάτων γίνεται με ρούχα, καπέλα και αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

Οτιδήποτε προσέξουμε εκτός φυσιολογικού, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ή στον οικογενειακό γιατρό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ