ΕΛΛΑΔΑ

Άρχισε ο καύσωνας - Αρνιακός στο CΝΝ Greece: Nέα άνοδος θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα

Άρχισε ο καύσωνας - Αρνιακός στο CΝΝ Greece: Nέα άνοδος θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα
Βουτιές στη θάλασσα για μια «ανάσα» δροσιάς EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Διάρκειας πολλών ημερών φαίνεται πως θα είναι τελικά ο καύσωνας «Κλέων» ο πρώτος του φετινού καλοκαιριού, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας (22-23/7), όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο Τάσος Αρνιακός

Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος ανέφερε πως σήμερα, Τετάρτη (12/7) ο υδράργυρος έφτασε σε αρκετές περιοχές της χώρας «μέχρι τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες σημειώθηκαν θερμοκρασίες 37 - 38 βαθμούς».

Την Πέμπτη (13/7) η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 - 41 βαθμούς Κελσίου στις κλειστές κεντρικές περιοχές, τα ηπειρωτικά, κυρίως, μακριά από τη θάλασσα που θα ξεκινήσουν από τις πεδιάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, το θεσσαλικό κάμπο, τις πεδιάδες της Φθιώτιδας και της Φωκίδας και αργότερα στην Αττικοβοιωτία, την Αργολίδα, τη Σπάρτη, το Αγρίνιο, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Κρήτης.

Ο καύσωνας κορυφώνεται την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7), με τον υδράργυρο να φτάνει τους 43 - 44 βαθμούς Κελσίου στις παραπάνω περιοχές.

«Μικρή υποχώρηση, γύρω στους 39 - 40 βαθμούς Κελσίου περιμένουμε από την Κυριακή (16/7) και μετά και κυρίως τις πρώτες ημέρες της προσεχούς εβδομάδας (17-23/7)» σημειώνει ο κ. Αρνιακός.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «μέχρι και την Τετάρτη (19/7) ο υδράργυρος θα κινηθεί σε περιοχές κάτω από τους 40 βαθμούς, αλλά οπωσδήποτε θα φτάσει τους 37 με 38, ενδεχομένως και 39 βαθμούς, δηλαδή οι θερμοκρασίες παραμένουν αρκετά υψηλές».

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά στους ανέμους, καθώς «την Κυριακή (16/7) ενισχύεται το μελτέμι στο Αιγαίο, που θα φτάσει τα 7, δεν αποκλείεται τοπικά ακόμη και τα 8 μποφόρ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς».

Ταυτόχρονα, «λίγες βροχές αναμένονται το Σάββατο (15/7) στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά κυρίως στα βουνά θα σημειωθούν νεφώσεις με λίγες βροχές».

Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα

Νέα άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από την Τετάρτη (19/7) και μετά καθώς, φαίνεται ότι η υποχώρηση που σημειώθηκε «θα εξαφανιστεί και θα έχουμε νέα -μικρή- άνοδο του υδραργύρου μέχρι το Σαββατοκύριακο (22-23/7)».

Επισημαίνει, δε, ότι, ο καύσωνας θα είναι διαρκείας και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, με τον μετεωρολόγο να αναφέρει πως «ολόκληρη η Μεσόγειος «φλέγεται» αυτές τις ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες».

Σε αυτή τη βάση, επισημαίνει πως χρειάζεται να λαμβάνονται μέτρα αυτοπροστασίας και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, που έχουν προβλήματα υγείας.

Πώς θα προφυλαχθείτε από τον καύσωνα

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό.
  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
  • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τι θα ισχύσει για τους εργαζομένους του δημοσίου τομέα

Για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας.

Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ» εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ