ΕΛΛΑΔΑ

Δέκα συμβουλές προς κάθε σπουδαστή για την έναρξη μίας επιτυχημένης ακαδημαϊκής χρονιάς

Δέκα συμβουλές προς κάθε σπουδαστή για την έναρξη μίας επιτυχημένης ακαδημαϊκής χρονιάς

Η αλήθεια είναι πως για καθετί με το οποίο καταπιανόμαστε, ισχύει η ρήση πως «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Κάπως έτσι και στο ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς που πλησιάζει, η πρώτη ημέρα για τους νέους σπουδαστές είναι άκρως σημαντική. Διότι, θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα καινούργιο περιβάλλον, νέους ανθρώπους και διαφορετικές συνθήκες, στις οποίες -αν μη τι άλλο- οφείλουμε να προσαρμοστούμε.

Ο λόγος, ωστόσο, που πρέπει να δώσουμε βάρος στην πρώτη μας ημέρα στη σχολή είναι ο εξής: Είναι η πρώτη μέρα που ως ενήλικες πλέον βαδίζουμε στον δρόμο που έχουμε επιλέξει για την επαγγελματική μας πορεία, είναι ουσιαστικά η πρώτη μας ημέρα «στο μέλλον». Γι’ αυτό και η αρχή στη νέα σχολή είναι σημαντική και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή, ακολουθώντας δέκα απλές συμβουλές που θα κάνουν τη μετάβασή μας στην ενήλικη ζωή ακόμη πιο εύκολη.

#1 Είμαστε στην ώρα μας

Σημαντικότατο την πρώτη μέρα στο καινούριο περιβάλλον να είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμα. Δείχνει, αν μη τι άλλο, πως ενδιαφερόμαστε τόσο ώστε να φροντίσουμε να μην χάνουμε στιγμή.

#2 Είμαστε συνειδητοποιημένοι

Δεν χρειάζεται μόνο να είμαστε «εκεί», χρειάζεται να γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα μας και γιατί είμαστε εκεί και τι έχουμε έρθει να κάνουμε.

#3 Είμαστε προετοιμασμένοι

Μπορεί να μην έχουμε… εργασίες να γράψουμε για την πρώτη μέρα στη σχολή, σίγουρα όμως θα χρειαστεί να σημειώσουμε κάτι και να συγκεντρώσουμε πληροφορίες. Ένα στυλό κι ένα σημειωματάριο, για την πρώτη μέρα, είναι χρήσιμα.

#4 Είμαστε περιποιημένοι

Τι σημαίνει «περιποιημένος» για τον καθένα μπορεί να διαφέρει, όμως στην ουσία του σημαίνει πως αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο πώς φαινόμαστε, διότι, κατά έναν τρόπο, η πρώτη μέρα στη σχολή μπορεί να είναι και η πρώτη μέρα μιας επαγγελματικής πορείας – και η πρώτη εντύπωση «μετράει».

#5 Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε

Το τι μαθαίνουν οι σπουδαστές την πρώτη μέρα στη σχολή, συνήθως, έχει λίγο να κάνει με αυτό καθαυτό το περιεχόμενο των σπουδών και πολύ περισσότερο με τον τρόπο λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του νέου περιβάλλοντος από τον σπουδαστή.

#6 Συμμετέχουμε

Πολλοί θεωρούν πως είναι δύσκολο να γίνουν από την πρώτη μέρα «ενεργά μέλη» στη νέα κοινωνία όπου εντάσσονται, όμως είναι σημαντικό να μην κρατήσουν τον εαυτό τους πίσω στην περίπτωση, για παράδειγμα, που υπάρχουν απορίες. Εδώ και τώρα είναι η ώρα για ερωτήματα και απαντήσεις.

#7 Συστηνόμαστε

Η πρώτη μέρα στη σχολή είναι πρώτη για όλους. Κανείς δεν γνωρίζει κανέναν και είναι η ιδανικότερη στιγμή για συστάσεις που μπορεί να γίνουν ακόμα και φιλίες μιας ζωής.

#8 Ενδιαφερόμαστε

Ναι, το ενδιαφέρον μας πρέπει να εκδηλωθεί ακόμα και από την πρώτη στιγμή. Αυτός είναι ο τρόπος για να μην περάσουν και… δεν ακουμπήσουν τυχόν ευκαιρίες που έρχονται μία φορά και μόνο. Αυτός που ενδιαφέρεται πραγματικά, θα τις εντοπίσει, κι αν δεν τις αρπάξει με την πρώτη, τότε σίγουρα θα έρθουν κι άλλες.

#9 «Μαθαίνουμε» το καινούριο περιβάλλον

Μια βόλτα στο καινούριο περιβάλλον είναι ιδανικό να γίνει από την πρώτη μέρα. Η αίσθηση εξοικείωσης, που είναι το ζητούμενο, μπορεί να έρθει πιο άνετα αν από την πρώτη στιγμή εντοπίσουμε ποια είναι η αίθουσα για το επόμενο μάθημα – για να αναφέρουμε το πιο απλό παράδειγμα.

#10 Είμαστε ο εαυτός μας

Μια καινούρια αρχή, μια μεγάλη ευκαιρία να είμαστε ο εαυτός μας, να αφήσουμε πίσω μας τυχόν αγκυλώσεις που μας περιόριζαν, να ξεδιπλώσουμε την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά μας, χωρίς να «κρύψουμε» τίποτα από τους καινούριους ανθρώπους που μπαίνουν στη ζωή μας. Έτσι, θα έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να δείξουμε σε όλους την αξία μας, τη θέλησή μας, τα όνειρά μας για το μέλλον, χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις, που -πιθανόν- να μην υφίστανται παρά μόνο στη δική μας σκέψη.

Το μόνο που χρειάζεται λοιπόν, για μία επιτυχημένη ακαδημαϊκή χρονιά είναι να ακολουθήσουμε τις παραπάνω συμβουλές και να αδράξουμε όλα όσα μας προσφέρει αυτό το καινούργιο «κεφάλαιο» της ζωής μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ