ΕΛΛΑΔΑ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Όσα αναμένεται να δούμε

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Όσα αναμένεται να δούμε

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της σε πολλούς τομείς της ζωής μας και η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να μην είναι ένας από αυτούς.

Πράγματι, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που εξοικειωθήκαμε με την τηλεκπαίδευση και τις τεχνολογίες που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως μάθηση, ενώ μόλις την τελευταία δεκαετία είδαμε όλο και περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα να προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ή εκπαιδευτικά σεμινάρια μέσω e-learning.

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα της Τεχνητής Νοημοσύνης να αλλάξει τα δεδομένα στην εκπαίδευση. Το θέμα είναι, βέβαια, με ποιον τρόπο.

Οι αλλαγές που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους

Από τον τρόπο διδασκαλίας μέχρι την πανεπιστημιακή έρευνα και τη μάθηση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αρχίσει να αξιοποιείται από τους φοιτητές, μέσα από AI συστήματα, όπως το γνωστό σε όλους μας πλέον ChatGPT.

Αλήθεια όμως, με ποιον τρόπο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τα δεδομένα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Αν και πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, σε ό,τι αφορά στις επιδράσεις του AI στην εκπαίδευση, στην πραγματικότητα μπορεί να ωφελήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Για παράδειγμα, τα AI συστήματα μπορούν να εστιάσουν στις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε φοιτητή και να προσαρμοστούν σε αυτές, εξυπηρετώντας έτσι με πιο στοχευμένο και προσωποποιημένο τρόπο τις ανάγκες του. Μπορούν όμως να πάνε και ένα βήμα παραπέρα, «κατανοώντας» το μαθησιακό στυλ κάθε φοιτητή και προσφέροντάς του εξατομικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση. Ακόμη και σε ό,τι αφορά στη βαθμολόγηση, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει στην απλοποίηση της διαδικασίας ή να την αναλάβει εξ ολοκλήρου.

Το feedback σε πραγματικό χρόνο, οι άμεσες απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα, η εξατομικευμένη μάθηση, η συνεχής αξιολόγηση, η προσαρμογή της μαθησιακής διαδικασίας στις ατομικές ανάγκες των σπουδαστών σε πραγματικό χρόνο είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που μπορεί να φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση.

Τι άλλο αναμένεται να δούμε καθώς τα AI συστήματα εξελίσσονται; Την αυτοματοποίηση πολλών χρονοβόρων διαδικασιών, από τη βαθμολόγηση που προαναφέραμε, μέχρι την οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Ακόμη και σημαντικά έγγραφα και αποτελέσματα εργασιών και εξετάσεων θα μπορούν να είναι διαθέσιμα σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στα πλεονεκτήματα της αξιοποίησης των AI συστημάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούμε να συμπεριλάβουμε τη δυνατότητα να έχουν οι φοιτητές βοήθεια σε ακαδημαϊκά ζητήματα, ανά πάσα στιγμή, δηλαδή να υπάρχει στο πλευρό τους 24 ώρες το 24ωρο ένας «έξυπνος» βοηθός που θα λύνει τις απορίες τους.

Ακόμη και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να απλοποιήσουν ή να ενισχύσουν το έργο των καθηγητών, παρέχοντας περισσότερες επιλογές και διευκολύνοντας περαιτέρω την καθημερινότητα σπουδαστών και καθηγητών.

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και την Τεχνητή Νοημοσύνη να έχει αρχίσει να γίνεται σταδιακά μέρος της ζωής μας, μένει να δούμε πώς θα αλλάξουν τα δεδομένα και στην εκπαίδευση. Παρά τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα αναφορικά με το αν τα AI συστήματα μπορούν να επηρεάσουν το εκπαιδευτικό «ταξίδι» των σπουδαστών, στην πραγματικότητα τα οφέλη τους μπορούν να είναι πολλά, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε σωστά, θέτοντας τα κατάλληλα όρια και τους απαραίτητους κανόνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ