ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και πώς συνδράμει τους φοιτητές

Τι είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και πώς συνδράμει τους φοιτητές

Εάν ήθελε κάποιος να περιγράψει με λίγα λόγια το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, θα έλεγε πως είναι ένας από τους πιο ιστορικούς οργανισμούς της χώρας, καθώς διατρέχει μέχρι σήμερα μια μακρόχρονη πορεία προσφοράς στην προώθηση της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τέχνης, της γλώσσας και του πολιτισμού.

Απώτερος στόχος φυσικά, είναι η ανάδειξή τους στη σύγχρονη κοινωνία, υπό το πρίσμα των απαιτήσεων που θέτει το διεθνές περιβάλλον.

Γι’ αυτό, από το 1951 έως και σήμερα, το ΙΚΥ, ως Εθνικός Φορέας Υποτροφιών, χορηγεί υποτροφίες και συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Αξιολογώντας λοιπόν, τις ανάγκες κάθε εποχής, μελετά προσεκτικά, σχεδιάζει, προκηρύσσει και υλοποιεί προγράμματα υποτροφιών και οικονομικές ενισχύσεις για όλους τους κύκλους σπουδών. Συν τοις άλλοις, από το 1987 έως και σήμερα συντονίζει και υλοποιεί με επιτυχία Ευρωπαϊκά Προγράμματα από το πρόγραμμα Erasmus μέχρι και το πρόσφατο Πρόγραμμα Erasmus+ του οποίου το ΙΚΥ είναι Εθνική Μονάδα Συντονισμού από το 2014 έως το 2020.

Μάλιστα, λόγω του κύρους του, το ΙΚΥ τιμήθηκε με την προσφορά σπουδαίων κληροδοτών και με ευθύνη διαχειρίζεται τα έσοδα των κληροδοτημάτων τους, προσφέροντας υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αξία των υποτροφιών του ΙΚΥ

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως στα 68 χρόνια παρουσίας του ΙΚΥ, εκατοντάδες χιλιάδες υπότροφοι χρηματοδοτήθηκαν για την εκπαίδευση και τις σπουδές τους, ενώ πολλά σημαίνοντα μέλη της ελληνικής κοινωνίας διετέλεσαν υπότροφοι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Μεταξύ αυτών, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Γεράσιμος Σκλάβος, ο Δημήτρης Μυταράς, ο Kώστας Tσόκλης, ο Θόδωρος Παπαγιάννης και πολλές άλλες χαρισματικές προσωπικότητες.

Συγχρόνως, σε σύμπραξη με σημαντικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας (EUI), το Ελληνικό Κολλέγιο Βοστώνης (HCHC), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), το ΙΚΥ στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της ερευνητικής κινητικότητας και στη διαμόρφωση πολιτικών στον τομέα της διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας.

Καταδεικνύοντας ότι -παρά τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής- μπορεί και οραματίζεται, εξελίσσεται και αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών του, το ΙΚΥ είναι μέλος της Κοινότητας του EFQM από το 2014 και αποτελεί την πρώτη Υπηρεσία του στενού Δημόσιου τομέα που έχει λάβει έως τώρα πιστοποιήσεις στο επίπεδο «Recognized for Excellence- 3 stars».

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών δεν είναι απλώς ένας φορέας υποτροφιών, αλλά αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο «κομμάτι» της ελληνικής κοινωνίας που στηρίζει και προωθεί τη δημιουργικότητα και το καινοτόμο πνεύμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ