ΕΛΛΑΔΑ

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η χώρα μας είναι «ψυχολογικά» μέλος του ΝΑΤΟ

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η χώρα μας είναι «ψυχολογικά» μέλος του ΝΑΤΟ
Henry Nicholls/Pool Photo via AP

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τονίζοντας ότι η χώρα του είναι ήδη ψυχολογικά μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Υπερβήκαμε το ψυχολογικό εμπόδιο και βλέπω ότι η Ουκρανία θεωρείται μέλος του ΝΑΤΟ σε πραγματικούς όρους», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση.

Ο ίδιος τόνισε ότι ήταν ατυχές που δεν έγινε κάποια «αλματώδης πρόοδος». «Αλλά αυτή η αλματώδης πρόοδος (της ένταξης στο ΝΑΤΟ) θα γίνει αναπόφευκτα και θα γίνει πολύ νωρίτερα από ό,τι μας φαίνεται τώρα», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Όπως ανέφερε, όλοι διαβεβαίωσαν το Κίεβο σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών ότι η ένταξη στη Συμμαχία έπεται, αλλά τα μόνα ερωτήματα που παραμένουν ήταν πότε και πόσο γρήγορα.

Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι υπήρξαν συζητήσεις με τους εταίρους σχετικά με τη διατύπωση του «συμφώνου ασφαλείας» στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα κράτη της Δύσης μέχρι να επιτευχθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Το ερμηνεύουμε ως εγγυήσεις ασφάλειας, το ερμηνεύουν ως πολιτικές δεσμεύσεις στον τομέα της ασφάλειας», ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την προσδοκώμενη από το Κίεβο πρόσκληση για να ενταχθεί επίσημα η χώρα του στη Συμμαχία.

Αντίθετα, το Κίεβο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μπορεί να γίνει μέλος της Συμμαχίας μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ