ΕΛΛΑΔΑ

«Αβίωτη» η εργασία σε ψητοπωλεία, εργοτάξια και διανομές λόγω καύσωνα

«Αβίωτη» η εργασία σε ψητοπωλεία, εργοτάξια και διανομές λόγω καύσωνα
Εργαζόμενοι εν μέσω καύσωνα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε ψητοπωλεία, εργοτάξια καθώς και σε υπηρεσίες ντελίβερι εν μέσω καύσωνα, λόγω της έκθεσής τους σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες και τον ήλιο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στην υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για όσους εκτελούν εξωτερικές εργασίες 12:00 - 17:00.

Υπενθυμίζεται ότι, η παύση εργασιών από τις 12 μέχρι τις 17:00, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα ισχύει για κάθε ημέρα που η θερμοκρασία θα είναι από 40 βαθμούς και πάνω.

Σχολιάζοντας τις συνθήκες εργασίας, με τον υδράργυρο στο «κόκκινο» ένας διανομέας φαγητού ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό του MEGA πως «12 με 5 από τη στιγμή που θα χτυπάει και θα ανέβει τόσο πολύ η θερμοκρασία θα σταματήσουμε τη διανομή. Το σημαντικό είναι να μπορέσεις να προφυλαχθείς να φοράς το κράνος σου, να πίνεις νερό και όπου μπορείς να βρίσκεσαι στη σκιά».

Παράλληλα, η θερμοκρασία στα ψητοπωλεία ξεπερνά κατά πολύ τους 60 και 70 βαθμούς, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

«Λόγω καύσωνα προσπαθούμε να μην πιέζουμε τους εργαζόμενους διανομείς, έχουμε δώσει εθελοντική εργασία όποιος θέλει να μη δουλέψει αν δεν αισθάνεται καλά, να μη βγαίνουν πολύ στον ήλιο. Τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ», ανέφερε ιδιοκτήτης ψητοπωλείου.

Αντίστοιχη, είναι η εικόνα και στους φούρνους, όπου επικρατούν εξίσου υψηλές θερμοκρασίες, με έναν ιδιοκτήτη φούρνου να σημειώνει πως «προσπαθούμε να μειώσουμε τις ώρες εργασίας, για να μην επιβαρυνόμαστε και εμείς και το σύστημα της ηλεκτροδότησης».

Μεταξύ αυτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εργάζονται κάτω από τον καυτό ήλιο στα εργοτάξια και στις οικοδομές, καθιστώντας τις συνθήκες εργασίας «αβίωτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ