ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας «Κλέων»: Τι λειτουργεί και τι όχι - Οι εργασίες που σταματούν υποχρεωτικά

Καύσωνας «Κλέων»: Τι λειτουργεί και τι όχι - Οι εργασίες που σταματούν υποχρεωτικά
INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Υποχρεωτική παύση των εργασιών αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχές λόγω του καύσωνα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους λόγω καύσωνα.

Συγκεκριμένα, υποχρεωτική είναι η παύση εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 42 βαθμούς και η υγρασία το 14%, ή τους 40 βαθμούς και η υγρασία το 20%.

Η παύση εργασιών αφορά το διάστημα 12:00 με 17:00 και ισχύει για τις οικοδομές, τα εργοτάξια, τα delivery και γενικώς όσους εργάζονται εκτεθειμένοι στον καυτό ήλιο.

Παράλληλα, τηλεργασία συστήνεται σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως και η οργάνωση του χρόνου εργασίας με αλλαγές στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης.

Επίσης, αποφασίστηκε και η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας για τις υπαίθριες εργασίες, όπως καπέλα, γυαλιά, νερό κλπ. σε όσους εργάζονται σε υπαίθριο χώρο.

Οι εργοδότες που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα θα τιμωρούνται με πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την κατάσταση και προφανώς δεν επιχειρούν να κάνουν παραγγελίες για delivery στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, πάντα υπάρχουν και αυτοί που δεν σέβονται τίποτα και καταστρατηγούν κάθε κανόνα και έννοια ηθικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξαν και καταστήματα που παρά τις απαγορεύσεις επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κάνουν delivery στο διάστημα 12:00 με 17:00. Μάλιστα, μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό Open υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για τέτοιου είδους παραβάσεις, που όπως αναφέραμε μπορούν να επιφέρουν πρόστιμο μέχρι 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει σε εφαρμογή όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας να είναι σε ετοιμότητα οι χάρτες με τους κλιματιζόμενους χώρους σε διάφορους δήμους για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Δείτε εδώ το χάρτη

Πηγή: Intime/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Κλειστή το Σάββατο η Ακρόπολη 11:30 - 17:30

Πηγή: Intime/ Λιάκος Γιάννης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ενημερώνει ότι σήμερα Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 11:30 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30.

Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων.

Διακοπή των delivery από τις 12:00 έως τις 17:00

Αναστέλλεται η λειτουργία των οδηγών ντελίβερι από τις 12:00 έως τις 17:00 προκειμένου να προφυλαχτούν από τον καύσωνα που αναμένεται να αγγίξει και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία και αυτών των εργαζομένων και αν και κάποιοι θα ξεβολευτούμε λίγο από την στέρηση των υπηρεσιών τους, πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε με αυτό το στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης στις πιο δύσκολες ώρες του καύσωνα», ανέφερε σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την παύση των υπηρεσιών σε ντελίβερι, από τις 12:00 έως τις 5:00 μμ. που συμπεριλαμβάνεται στα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Κλειστά τα πάρκα στην Αττική λόγω κινδύνου φωτιάς

Κλειστά είναι το Σάββατο (15/7) τα πάρκα «Πεδίον του Άρεως», «Λόφος Φινοπούλου», «Αττικό Άλσος» και «Τρίτση», λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, μετά από απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για την επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, με το επίπεδο επικινδυνότητας στην Αττική να φθάνει ακόμα και το 4, για λόγους ασφάλειας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς, είναι κλειστά όλα τα πάρκα και τα άλση αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ στο θέατρο του Αττικού Άλσους, «Κατίνα Παξινού».

Τα μέτρα από το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε, την υποχρεωτική παύση εργασιών από χθες Παρασκευή (15/7) τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00.

Πηγή: Intime / Σιαμίδης Γρηγόρης

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει απόφαση του υπουργείου Εργασίας είναι:

  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε συστάσεις στους παραγωγούς η άρδευση να γίνεται μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες – από 05:00 μέχρι τις 10:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 02:00 – με αποφυγή υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, η αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές.

Εμπορικά καταστήματα: Προαιρετικό άνοιγμα την Κυριακή 16/7

Τα εμπορικά καταστήματα βάσει νόμου μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για το καταναλωτικό κοινό και τους εμπόρους, είναι 11:00 με 18:00.

Παράλληλα συμπληρώνει πως από την έναρξη των φετινών θερινών εκπτώσεων, έχει διαπιστωθεί υπερεπάρκεια προϊόντων, μεγάλες εκπτώσεις και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

«Για το λόγο αυτό παροτρύνουμε τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις πραγματικά χαμηλές τιμές, προβαίνοντας σε αγορές που θα καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες» τονίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ