ΕΛΛΑΔΑ

Μeteo: Εξαιρετικά επικίνδυνες οι συνθήκες για τη διάδοση της φωτιάς στον Κουβαρά

Μeteo: Εξαιρετικά επικίνδυνες οι συνθήκες για τη διάδοση της φωτιάς στον Κουβαρά
Eurokinissi /ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Για τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7) στον Κουβαρά Αττικής, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξέδωσε ανακοίνωση, για την επικινδυνότητα της εξάπλωσης στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα ενημερώνει:

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h.

Η θερμοκρασία είναι στους 33 - 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%).

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ