ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Κουβαρά: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Σαρωνίδα - Η κατάσταση σε Ανάβυσσο και Λαγονήσι

Φωτιά στον Κουβαρά: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Σαρωνίδα - Η κατάσταση σε Ανάβυσσο και Λαγονήσι
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η περιοχή κάτω από το Πάνειον Όρος, στον Κουβαρά. Από εκεί, η φωτιά πέρασε στους οικισμούς Μελισσουργούς και Φέριζα, έκαψε σπίτια στη Σαρωνίδα μετά από συνεχείς αναζωπυρώσεις και απειλεί πλέον την Ανάβυσσο και το Λαγονήσι.

Η πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες με την νύχτα να προμηνύεται δύσκολη. Ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και σε αρκετές περιπτώσεις υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμουν η Αστυνομία, αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μέτωπα στην νοτιοανατολική Αττική είναι τρία:

  • Το ένα στην περιοχή από τη Σαρωνίδα ως το Λαγονήσι,
  • Το δεύτερο από το Πανόραμα ως τη Σαρωνίδα και
  • Το τρίτο προς την Ανάβυσσο

Στη Σαρωνίδα, η κατάσταση είναι η πιο δύσκολη, με την πυροσβεστική να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες σπίτι προς σπίτι και αυλή με αυλή.

Η φωτιά απείλησε τον Ιππικό Όμιλο της Ανάβυσσου, ωστόσο πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά των αλόγων, ενώ οι εργαζόμενοι προσπάθησαν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο. Νωρίτερα, στη Λεωφόρο Αναβύσσου σημειώθηκαν εκρήξεις καθότι υπήρχαν φιάλες στο πίσω μέρος μίας μονοκατοικίας που περικυκλώθηκε από τις φλόγες.

Μάχη και με τον χρόνο

Δυστυχώς, τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να πετούν στις 21:00 και συνεχίσουν μόνο τα επίγεια. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως.

Η φωτιά φάνηκε ότι δεν μπορούσε να οριοθετηθεί μέχρι το απόγευμα και εκεί ήταν που οι πυροσβέστες έδιναν μια... άνιση μάχη με τον χρόνο, αφού με το πρώτο σκοτάδι έμειναν μόνοι τους. Στον Κουβαρά, από όπου και ξεκίνησε η φωτιά, παραδόθηκαν στις φλόγες πολλά σπίτια και ακολούθησε ένα μεγάλο μέτωπο περίπου 12 χιλιομέτρων μέσα σε 2 ώρες (όπως ανέφερε στην ενημέρωσή της και η Πολιτική Προστασία) για να φτάσει να κάψει σπίτια στο Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα.

Ενίσχυση των δυνάμεων μέσα στη νύχτα

Λόγω της φωτιάς στάλθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Σαρωνίδας, του Λαγονησίου και της Αναβύσσου, να εκκενώσουν προς την Αθήνα κι ενώ το μέτωπο φαίνεται ότι κατευθύνεται προς τη Φέριζα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, κατά την νεότερη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας στις 18:30, έκανε λόγο για «πολύ βελτιωμένη η κατάσταση με την πυρκαγιά στον Κουβαρά».

Ενισχύθηκαν όπως είπε και οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.ενώ 119 αστυνομικοί βοηθούν στις εκκενώσεις. Συνδρομή παρέχουν και οι δυνάμεις του Ερυθρού Σταυρού. Στην επιχείρηση συνδράμει και ομάδα 40 Ρουμάνων πυροσβεστών με 5 υδροφόρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ