ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται ταινία»

Δίκη Πισπιρίγκου: «Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται ταινία»
ΙΝΤΙΜΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Για τις υποψίες των ιατρών πως ενδεχομένως τα επεισόδια της μικρής Τζωρτζίνας τα προκαλούσε η μητέρα κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η παιδονευρολόγος, Πολυξένη Πελεκούδα, την εξέταση της οποίας είχε αιτηθεί η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Οι συνάδελφοι με ενημέρωσαν πριν την εξέταση ότι ίσως τα επεισόδια ήταν προκλητά από τη μητέρα. Ο κ. Μπερτζουάνης μου έδωσε αυτή την πληροφορία» τόνισε η μάρτυρας, που έγραψε το συνοδευτικό έγγραφο για τη μεταφορά του παιδιού από το νοσοκομείο του Ρίου προς το Αγλαΐα Κυριακού και ανέφερε πως ζήτησε το ιστορικό της Τζωρτζίνας από τη μητέρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου : «Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται ταινία».

«Θα βάζαμε κάμερες…»

Η μάρτυρας εξήγησε στην κατάθεση της στο δικαστήριο πως πήρε πολύ σοβαρά τις ανησυχίες των συναδέλφων της, εξηγώντας: «μίλησα με δυο γιατρούς (Μπερτζουάνης και Μπέλλου) για ενημέρωση εισαγγελέα, δεύτερον πως θα παρακολουθούσαμε το παιδί 24 ώρες το 24ωρο. Αυτά έγιναν 24 του μήνα. Όταν τους ρώτησα τι υποψιάζονται μου είπαν φραγή αεροφόρων οδών με μαξιλάρι. Συζητήσαμε το πως θα βάζαμε κάμερες να παρακολουθείται το παιδί».

Η μάρτυρας είπε πως είδε και δύο βίντεο με σπασμούς του παιδιού που είχε τραβήξει η μητέρα και εξήγησε πως «το παιδί ήταν στη συνήθη νευρολογική του κατάσταση και μετά έκανε παρατεταμένη άπνοια, σοβαρή ταχυκαρδία και χρειάστηκε ανάνηψη» ενώ επανέλαβε ότι είχε ανησυχήσει εξαιτίας της επικινδυνότητας του επεισοδίου.

«Υπήρχαν υποψίες»

Μετά το θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας η μάρτυρας εξήγησε πως συνέχισε να αναζητά τους παράγοντες που οδήγησαν την Τζωρτζίνα στο θάνατο.

«Μετά το βίντεο και μετά το θάνατο του παιδιού άρχισα να σκέφτομαι εξωγενείς παράγοντες επειδή υπήρχαν υποψίες. Έπρεπε να είναι κάτι που δρα πολύ γρήγορα και κατέληξα σε κάποιες ουσίες. Ενημέρωσα το τμήμα εγκλημάτων κατά της ζωής και τους έδωσα τις λίστα με τις ουσίες » τόνισε η μάρτυρας.

Ταυτόχρονα, η μάρτυρας απέκλεισε τη χορήγηση κεταμίνης στα επεισόδια που προηγήθηκαν του τελευταίου που οδήγησε τη Τζωρτζίνα στο θάνατο.

«Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που προκαλεί καταστολή. Το παιδί δεν είχε καταστολή στα επεισόδια που προηγήθηκαν του θανάτου. Θεωρώ ότι τα επεισόδια που είδα εγώ, δεν ήταν κεταμίνη» τόνισε η γιατρός.

«Συγνώμη» από Κούγια

Νωρίτερα σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η κατάθεση του ιατροδικαστή, Σωτήρη Μπουζιάνη.

Στο μάρτυρα υπέβαλε συμπληρωματικές ερωτήσεις η πρόεδρος του δικαστηρίου γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορουμένης, Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια, ο οποίος έκανε λόγο για «αφανείς συμβούλους» «δείχνοντας» την καθηγήτρια ιατροδικαστικής και τοξικολογίας Χαρά Σπηλιοπούλου την οποία εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε ότι με τις αναφορές της «παρέσυρε σε δικαστικό σκάνδαλο».

Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου η οποία ρώτησε τον συνήγορο υπεράσπισης: «υπονοείται κάτι για τη διευθύνουσα;» και τον συνήγορο της κατηγορούμενης να απαντά πως του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι επανήλθε με ιατρικού περιεχομένου ερωτήσεις.

«Δεν γνωρίζουμε την κ. Σπηλιοπούλου… Κάνω τις ερωτήσεις γιατί κάθομαι και διαβάζω» τόνισε η πρόεδρος με τον Αλέξη Κούγια να ζητά συγγνώμη, λέγοντας πως παρεξήγησε και δηλώνοντας πως σέβεται το δικαστήριο.

Στη συνέχεια, ο κ. Κούγιας έκανε και πάλι λόγο για «παραπλανητικές ερωτήσεις» και «ερωτήσεις καφενείου» κατηγορώντας την πρόεδρο για μεροληψία επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, τη θέση πως ο θάνατος του παιδιού οφείλεται σε ιατρικό λάθος.

Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης

Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης κλήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με την ώρα θανάτου της Τζωρτζίνας.

Πρόεδρος: Οι γιατροί μπήκαν στις 2:30 στο δωμάτιο και είπαν ότι δεν είδαν ζωτικά σημεία. Διαπίστωσαν μόνο το ρεύμα της καρδιάς, αλλά σφίξεις δεν είχε. Εάν έχουμε ένα ζωντανό άνθρωπο και του χορηγηθεί θανατηφόρα δόση κεταμίνης, τι προκαλείται;

Μάρτυρας: Καταστολή και υποξία, διότι επηρεάζει το κέντρο της αναπνοής.

Πρόεδρος: Η θέση της κατηγορούμενης είναι ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε από νοσηλευτές και γιατρούς την ώρα της ανάνηψης. Αφού χορηγήθηκε εκείνη την ώρα, γιατί δεν είχαμε αυτά τα συμπτώματα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω, δεν ξέρω τι κατέγραψε το μόνιτορ.

Πρόεδρος: Αν έχουμε ένα άνθρωπο στον οποίο γίνεται προσπάθεια ανάνηψης και δεν έχουμε αποτέλεσμα. Χρόνο θανάτου τι βάζουμε;

Μάρτυρας: Συνήθως στα νοσοκομεία βάζουν χρόνο θανάτου, αφού τελειώσουν όλες οι προσπάθειες.

Η πρόεδρος υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα και σχετικά με το βάρος της καρδιάς της μικρής Τζωρτζίνας.

Πρόεδρος: Οι εξετάσεις έδειξαν φυσιολογικό μέγεθος καρδιάς. Μας είπατε ότι είδατε μια υποτροφική καρδιά.

Μάρτυρας: Στη προκειμένη περίπτωση είδαμε μια υποτροφική καρδιά, ήταν λιποβαρής σε σχέση με την ηλικία του παιδιού.

Πρόεδρος: Μας είπατε κάποια πράγματα για τον βηματοδότη. Ξέρετε πότε λειτουργεί ο βηματοδότης και πότε ο απινιδωτής;

Μάρτυρας: Ο βηματοδότης ενεργοποιείται όταν πέφτει η λειτουργία της καρδιάς, κάτι άλλο δεν ξέρω.

Ο ιατροδικαστής επανέλαβε πως ο θάνατος του παιδιού οφείλεται στη χορήγηση της κεταμίνης.

Εισαγγελέας: Πως το στηρίζετε ότι αυτό το οίδημα είναι στη στιγμή της διασωλήνωσης;

Μάρτυρας: Γιατί η μόνη ενέργεια που έγινε εκεί είναι η διασωλήνωση.

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας, με αφορμή ότι ο μάρτυρας κατέγραψε ήπιο οίδημα στο το οποίο στη συνέχεια απέδωσε στη διασωλήνωση , υπέβαλαν αίτημα για κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση των εμπλεκομένων προσώπων και του ιατροδικαστή, με το οποίο συντάχθηκε και η υπεράσπιση.

Κούγιας: Έχετε δει κάπου οπουδήποτε οίδημα από απορρόφηση ή αναρρόφηση;

Μάρτυρας: Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ