ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΤΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Εφιαλτικά σενάρια: Πυρκαγιές, ποτάμια χωρίς νερό και άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην Ελλάδα

Εφιαλτικά σενάρια: Πυρκαγιές, ποτάμια χωρίς νερό και άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην Ελλάδα
Πυρκαγιά καίει σε περιοχή στα Δερβενοχώρια INTIME /ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και την άμεση ανάγκη για λήψη μέτρων κάνει λόγο ο πρώην Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Μιχάλης Πετράκης, μιλώντας στο CNN Greece με αφορμή τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας.

O επιστήμονας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ένα φαινόμενο που θα εντατικοποιηθεί και αυτό θα συμβάλλει στην περαιτέρω εκδήλωση πυρκαγιών.

Προσθέτει, παράλληλα, ότι ούτε η χώρα μας θα ξεφύγει από την κλιματική κρίση, αν δεν λάβουμε σοβαρά τα «μηνύματα της Φύσης».

Η φωτιά έφτασε στα σπίτια / INTIME (ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Την ίδια ώρα, ο ειδικός τονίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, με όλο και περισσότερους καύσωνες τα καλοκαίρια λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας ενώ προσθέτει πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα δούμε στη χώρα μας να στερεύουν ποτάμια και να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας 5 – 6 εκατοστά.

«Η γη βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σημείο ισορροπίας. Το ερώτημα είναι “μας απασχολεί η κλιματική αλλαγή;” ή επειδή είναι ένα ζήτημα που θα ζήσουμε πιο έντονα σε περίπου 60 – 70 έτη, νομίζουμε ότι έχουμε ακόμα χρόνο μπροστά μας; Σε περίπτωση που υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, θα τους πω ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει.


Αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Ασία συμβαίνουν κλιματικές αλλαγές οι οποίες μας έχουν θορυβήσει. Συγκεκριμένα, έχουν καθυστερήσει οι μουσώνες σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές δηλαδή το νερό που αναζωογονεί και τροφοδοτεί τις εκτάσεις του ρυζιού. Το τέλος των μουσώνων θα σημαίνει τη λιμοκτονία 200 εκατ. ατόμων», λέει ο κ. Πετράκης.

Εναέρια προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς στο Λουτράκι / INTIME (ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

«Θα στερέψουν τα ποτάμια – Θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας»

Από τις συνέπειες αυτής της κλιματικής αλλαγής δεν θα ξεφύγει ούτε η χώρα μας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις πυρκαγιές να αυξάνονται κάθε χρόνο και να καίνε μεγάλες εκτάσεις γης. Το δυσάρεστο είναι ότι ούτε με την αναδάσωση είναι εφικτή η άμεση αναγέννηση του περιβάλλοντος αφού χρειάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια για να δούμε το περιβάλλον να πρασινίζει εκ νέου.

«Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο πυρκαγιές και όπως φαίνεται θα συνεχιστούν. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας σοβαρός παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των πυρκαγιών στον πλανήτη, το ίδιο και στη χώρα μας ενώ το διαρκές αυτό φαινόμενο δεν επιτρέπει στο περιβάλλον να επουλωθεί», αναφέρει ο κ. Πετράκης.

«Χρειάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια για να ανασυγκροτηθεί μια περιοχή ακόμα και με την αναδάσωση, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν προλαβαίνουμε να δούμε άμεσα ένα περιβάλλον πλούσιο και πυκνό σε βλάστηση» εξηγεί ο ίδιος.

Οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές μετρούν τις ζημιές στην περιοχή της Σαρωνίδας / ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέλος, επισημαίνει ότι τα επόμενα 20 - 30 χρόνια η θερμοκρασία θα «χτυπήσει» κόκκινο και αυτό θα επιφέρει περισσότερες πυρκαγιές.

«Θα είναι σαν να βάζεις ένα σπίρτο κοντά σε βενζίνη» αναφέρει ο ίδιος.

Αν δεν αλλάξουμε στάση απέναντι στο φαινόμενο που λέγεται κλιματική αλλαγή, τότε θα δούμε τα ποτάμια μας χωρίς νερό ενώ θα σημειωθεί άνοδος της στάθμης της θάλασσας, 5-6 εκατοστά», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ