ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» Λέκκα για τις φωτιές: «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο στην Αττική»

«Καμπανάκι» Λέκκα για τις φωτιές: «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο στην Αττική»
EUROKINISSI / ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η Αττική βρίσκεται ήδη κάτω από το όριο πρασίνου, ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής από τους επιστήμονες, την ώρα που οι φωτιές καίνε για τρίτο 24ωρο καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον.

Ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε ότι στην Αττική, έπειτα από τόσες πυρκαγιές, η γη δεν μπορεί να αναγεννήσει και αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις και προσπάθειες, το μέλλον της θα είναι καταστροφικό. Μάλιστα, εξήγησε ότι μιλάμε πια για «περιβαλλοντική υποβάθμιση», που σημαίνει παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασίες, μεγάλες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Όσον αφορά την πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι εκεί βρίσκεται ο τελευταίος «πνεύμονας πρασίνου» μετά την Πάρνηθα και δεν επιτρέπεται να κινδυνέψει άλλο.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο στην Αττική. Ήδη είμαστε κάτω από τα όρια. Τα εναπομείναντα δάση δεν έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν αναπαραγωγές σε γειτονικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Στην Ηλεία αν πηγαίναμε δύο χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, η φύση από μόνη της αναγεννήθηκε. Αυτό δεν υπάρχει στην Αττική, δεν έχει τη δυνατότητα αυτή η φύση να αναγεννήσει» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega.

«Δεν προκαλεί τις πυρκαγιές η κλιματική κρίση»

Σε σχετική ερώτηση για τον ρόλο της κλιματικής κρίσης στην εκδήλωση των πυρκαγιών, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν προκαλεί τις πυρκαγιές η κλιματική κρίση, αλλά ευνοεί τις συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

«Η κλιματική κρίση δεν πυροδοτεί τις πυρκαγιές στα δάση, όμως δημιουργεί ευνοϊκότατες συνθήκες ώστε με την παραμικρή σπίθα να έχουμε πολύ μεγάλες φωτιές. Μέσα από αυτήν την οπτική, ο παράγοντας ''πρόληψη'' αποκτά ιδιαίτερη σημασία για όλους, έτσι ώστε να μειώσουμε κατά το δυνατόν, τον αριθμό των εκδηλούμενων πυρκαγιών και να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τις μεγάλες πυρκαγιές», σημείωσε.

Επιπλέον, απαντώντας στο ερώτημα γιατί κάηκε η Σαρωνίδα που βρίσκεται μόλις 40 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, ο Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε ότι οι δυσκολίες στην κατάσβεση σε αυτές τις περιπτώσεις εντοπίζονται στο γεγονός ότι εμπλέκονται ο δασικός με τον αστικό ιστό. «Είναι δύσκολο να ενεργήσουν τα πυροσβεστικά μέσα. Για τον λόγο αυτό δίνεται προτεραιότητα στη σωτηρία των ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια των περιουσιών», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ