ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδήμαρχος Ρόδου: «Στάχτη εκατοντάδες στρέμματα - Κάηκαν πευκοδάσος και καλλιέργειες»

Αντιδήμαρχος Ρόδου: «Στάχτη εκατοντάδες στρέμματα - Κάηκαν πευκοδάσος και καλλιέργειες»
Εικόνα από τη φωτιά στα μέτωπα της Ρόδου (ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI)

«Κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα, δασικής έκτασης αλλά και καλλιέργειες. Χρειάστηκε να μεταφέρουμε ηλικιωμένους κατοίκους και εκείνους που ενδεχομένως αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα σε ξενοδοχειακές μονάδες, για προληπτικούς λόγους», λέει στο CNN Greece o Αντιδήμαρχος Τύπου και Επικοινωνίας Ρόδου, κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς και προσθέτει ότι η φωτιά στη Ρόδο βρίσκεται σε ύφεση. 

«Σε ύφεση είναι η φωτιά και στα τρία μέτωπα στο νησί της Ρόδου. Εξακολουθούν να βρίσκονται και τα εναέρια μέσα κοντά μας και ελπίζουμε σήμερα να καταφέρουμε να τη σβήσουμε. Προς το παρόν δεν έχει αέρα αλλά δεν ξέρουμε πως θα είναι ο καιρός τις απογευματινές ώρες καθώς μπορεί να υπάρξουν αναζωπυρώσεις στα μέτωπα» λέει ο κ. Ταρασλιάς για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Έμπωνας Ρόδου σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση, σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης στα μέτωπα που εξελίχθηκε η φωτιά και για αυτό τον λόγο, εθελοντές πυροσβέστες παραμένουν στα σημεία για να περιορίσουν τα «καντηλάκια», όπως συνέβη και χθες το απόγευμα (Τετάρτη 19/7) στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

«Μεταφέραμε κατοίκους σε ξενοδοχεία»

«Ευτυχώς δεν κάηκαν σπίτια. Εκκενώσαμε για προληπτικούς λόγους, τρία χωριά και υπήρχε το ενδεχόμενο να εκκενώσουμε άλλο ένα χθες βράδυ (χωριό Απόλλωνα), ωστόσο ακυρώθηκε. Μεταφέραμε όμως τους υπερήλικες κατοίκους του αλλά και κάποιους άλλους με αναπνευστικά προβλήματα σε ξενοδοχεία τα οποία διέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν να μείνουν σε συγγενείς τους μέσα στην πόλη του νησιού», προσθέτει ο ίδιος. Εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες και καποιοι τουρίστες οι οποίοι διέμεναν σε ξενοδοχείο στον Προφήτη Ηλία.

Προσθέτει ότι, καταστράφηκε ένα πανέμορφο πευκοδάσος αλλά και καλλιέργήσιμες εκτάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων και ελιές.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να εκτιμήσω τον ακριβή αριθμό στρεμμάτων της έκτασης που κάηκε, σίγουρα όμως πρόκειται για εκατοντάδες στρέμματα. Αφορά κυρίως δασική έκταση, ένα φυσικού κάλλους, πευκοδάσους. Επίσης στις παρυφές αυτών των εκτάσεων βρίσκονται και αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, ανάμεσά τους και πολλές ελιές».

Υπενθυμίζεται ότι στη Ρόδο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ