ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννόπουλος για καύσωνα: Η Κυριακή θα είναι η πιο ζεστή μέρα των τελευταίων πέντε ετών

Γιαννόπουλος για καύσωνα: Η Κυριακή θα είναι η πιο ζεστή μέρα των τελευταίων πέντε ετών
INTIME

Για καύσωνα διαρκείας με υψηλές θερμοκρασίες καθώς αναμένεται να φτάσουν τους 44 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα και την Κυριακή να είναι η πιο θερμή μέρα, έκανε λόγο στο CNN Greece ο μετεωρολόγος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος

«Από την Παρασκευή (21/7) έως και την Κυριακή (23/7) η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα» προσθέτει και προειδοποιεί για κίνδυνο πυρκαγιών.

Τη Δευτέρα (24/7) αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Στην Αττική ο υδράργυρος υποχωρεί ελάχιστα, χωρίς ιδιαίτερη πτώση με το θερμόμετρο να δείχνει 39 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο άνω των 40 βαθμών Κελσίου αναμένουμε στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Καλαμάτας.

«Ουσιαστικά ο καύσωνας ξεκίνησε από τις 12 Ιουλίου. Από τότε μέχρι και σήμερα σε κάποιες περιοχές έχουμε 40 βαθμούς και άνω. Για παράδειγμα, τις δύο προηγούμενες ημέρες (18&19/7) στην Καλαμάτα το θερμόμετρο έδειξε 42 βαθμούς Κελσίου.


Στη Δυτική Ελλάδα εδώ και μέρες έχει 40 βαθμούς. Το ίδιο και στη Ζάκυνθο. Η ουσία είναι ότι μέχρι τώρα, υπάρχει παρατεταμένη ζέστη σε αρκετές περιοχές. Στην Αθήνα έπεσε το θερμόμετρο στους 38 βαθμούς Κελσίου για μια μέρα» αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος.

Από σήμερα Πέμπτη (20/7) σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές καθώς προβλέπεται να είναι άνω των 43 βαθμών σε Θεσσαλία, Δυτική Πελοπόννησο και Δυτική Στερεά.

Και η Παρασκευή (21/7) θα είναι μια πολύ ζεστή μέρα με θερμοκρασία έως και 44 βαθμούς Κελσίου, σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα, όπως είναι η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα. Και το Σάββατο θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που σηματοδοτούν την παράταση του καύσωνα.

«Κυριακή, η πιο δύσκολη μέρα»

Η Κυριακή (23/7) κατά τον κ. Γιαννακόπουλο, θα είναι η πιο ζεστή ημέρα όχι μόνο για αυτό το καλοκαίρι αλλά των τελευταίων πέντε ετών.

«Η Κυριακή θα ξεπεράσει και τους 44 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές όπως είναι η ανατολική Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά και η ανατολική Πελοπόννησος. Στην Αθήνα το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουμε 44 βαθμούς Κελσίου ενώ στις 9:00 το βράδυ η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 37 βαθμούς Κελσίου».

Σήμερα Πέμπτη (20/7) η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές περιοχές στις 6:00 το πρωί ήταν 30 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: INTIME

Την Κυριακή εκτός από τις θερμές εναέριες μάζες έχουμε και έναν δυτικό βορειοδυτικό άνεμο που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία, εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος και αναφέρει ότι «Η Κυριακή θα είναι η πιο ζεστή ημέρα όχι μόνο του φετινού καλοκαιριού αλλά των 5 τελευταίων ετών».

Τη Δευτέρα (24/7) αναμένεται πολύ ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο αυξάνοντας υπερβολικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Την ίδια ημέρα το θερμόμετρο στην Αθήνα θα δείξει 39 βαθμούς, στη Λάρισα 40 βαθμούς, στον Πύργο 41 βαθμούς και στο Αγρίνιο 42 βαθμούς.

Από Τρίτη (25/7) μέχρι και την Πέμπτη (27/7) «θα έχουμε ένα νέο κύμα ζέστης με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας, με κορύφωση την Πέμπτη καθώς η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου», επισημαίνει ο ίδιος.

Πηγή: INTIME

Τέλος, υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής στην Αθήνα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε δύο χρονικές περιόδους, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα θα έχουμε άλλες έξι (χρονικές) περιόδους θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

«Εν αντιθέση με τον Ιούνιο που ήταν ένας αρκετά δροσερός μήνας, ο Ιούλιος προβλέπεται ιδιαίτερα καυτός με θερμοκρασίες ρεκόρ. Το ιδιαίτερα θερμό κλίμα που επικράτησε τον προηγούμενο μήνα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως είναι η Αγγλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, έφτασε σε εμάς τον μήνα Ιούλιο με αποτέλεσμα να έχουμε παρατεταμένη ζέστη σχεδόν σε όλη τη χώρα με ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας, δηλαδή με το θερμόμετρο να βρίσκεται λίγο κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ