ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Υποψιαζόμασταν πως η μητέρα μπορεί να προκάλεσε τα επεισόδια της Τζωρτζίνας»

Δίκη Πισπιρίγκου: «Υποψιαζόμασταν πως η μητέρα μπορεί να προκάλεσε τα επεισόδια της Τζωρτζίνας»
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη συμπεριφορά εντός του νοσοκομείου της Ρούλας Πισπιρίγκου αλλά και στις υποψίες ότι τα επεισόδια της Τζωρτζίνας πιθανόν να προκλήθηκαν από τη μητέρα, αναφέρθηκε σήμερα ο παιδίατρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίο, Άρης Μπερτζουάνης.

Καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο παιδίατρος τόνισε:

«Η υποψία μας ήταν πως τα επεισόδια της Τζωρτζίνας θα μπορούσε να είναι προκλητέα από τη μητέρα. Η υποψία εδραζόταν στο ότι τα επεισόδια γινόταν χωρίς παρουσία άλλου, μόνο της μητέρας και στο ότι δεν μπορούσαμε να δώσουμε κάποια άλλη εξήγηση για αυτά».

Ο μάρτυρας περιέγραψε μάλιστα ένα κρίσιμο επεισόδιο που είχε υποστεί το κοριτσάκι και για το οποίο χρειάστηκε η επέμβαση των γιατρών.

«Ήταν ένα επεισόδιο, το οποίο αποδώσαμε σε σπασμούς της προηγούμενης ημέρας, ήταν μικρής διάρκειας. Έμεινα στο θάλαμο μέχρι την ολοκλήρωσή του και είπα στη μητέρα ότι το διερευνούμε. Μπήκα ξανά στο θάλαμο μετά από πέντε-δέκα λεπτά. Η μητέρα ήταν μόνη στο δωμάτιο του παιδιού και μας είπε πως είχε κάνει πάλι επεισόδιο η Τζωρτζίνα. Ήταν το πιο σοβαρό επεισόδιο μέχρι τότε. Φώναξα συνάδελφο μου να φέρει εργαλεία για ανάνηψη, κάναμε αμπού και αερισμό για ένα λεπτό και το παιδί επανήλθε», κατέθεσε ο μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας:

«Είχαμε κάποιους ενδοιασμούς, δεν μας ταίριαζαν κάποια πράγματα. Δεν ήταν όλα ίδια, αυτό δεν μας ταίριαζε. Τα επεισόδια αυτά είχαν διαφορετική διάρκεια, είχαν διαφορετικές μορφές. Δεν είμαι ειδικός σε αυτά περιστατικά. Ένα άλλο που δεν μας ταίριαζε ήταν πως δεν είχαμε δει από αρχή κάποιο επεισόδιο. Επίσης το παιδί δεν έκανε επεισόδια στη ΜΕΘ».

Εισαγγελέας: Η μητέρα το είχε καταλάβει ότι δεν μπορείτε να αιτιολογήσετε τα επεισόδια; Είχε αγωνία;

Μάρτυρας: Ναι, είχε αγωνία. Ρωτούσε γιατί δεν βρίσκουμε τι συμβαίνει.

Εισαγγελέας: Σας έριξε ευθύνες για αυτά τα επεισόδια; Την είδατε να αγανακτεί;

Μάρτυρας: Όχι δεν την είδα να αγανακτεί. Ήταν πολύ συνεργάσιμη. Σε εμένα δεν υπήρχε καμία μομφή από τη μητέρα. Ο πατέρας ήταν λίγο θυμωμένος και ζητούσε επιτακτικά να βρεθεί μία λύση.

Είχε προηγηθεί στο δικαστήριο η κατάθεση της νοσηλεύτριας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Ελισάβετ Παπασημακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε επίσης στη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου την ημέρα που υπέστη την ανακοπή η Τζωρτζίνα.

«Γύρω στις 2:30 ήμασταν με τη συνάδελφο στη στάση νοσηλευτών και ήρθε η μητέρα. Δεν μπορούσα να προσδιορίσω εάν μας λέει κάτι. Η συνάδελφος ρώτησε: "Είναι καλά το παιδί; Κάνει σπασμούς;". Κατάλαβα πως κάτι συνέβαινε», κατέθεσε η μάρτυρας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας για την κατηγορούμενη μητέρα, συμπλήρωσε πως την έβλεπε εκείνες τις στιγμές να στέκεται.
«Δεν είδα κάτι, σαν να περίμενε να την ρωτήσουμε εμείς. Δεν είδα τα χείλη να κινούνται. Δεν φορούσε μάσκα», τόνισε η κ. Παπασημακοπούλου, η οποία όπως τόνισε, κατά τη διαδικασίας ανάνηψης του παιδιού, βρισκόταν την περισσότερη ώρα εκτός του θαλάμου του και έβλεπε τη Ρούλα Πισπιρίγκου να μιλάει στο τηλέφωνο «με γιατρό που είχε βάλει απινιδωτή στη Τζωρτζίνα».

Συνεχίζοντας η μάρτυρας τόνισε: «Θυμάμαι πως είπε να δώσουμε το τηλέφωνο στον κ. Τζιούβα και πως το είχαμε βάλει σε ανοικτή ακρόαση».

«Ηταν ψύχραιμη»

Από την πλευρά του ο παιδίατρος στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», όπου κατέληξε το κοριτσάκι, Ευάγγελος Μπουρούσης, ανέφερε πως όταν έμαθε από νοσηλεύτρια για την ανακοπή, έσπευσε στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας για να βοηθήσει. «Είδα ένα παιδί νεκρό», ανέφερε ο μάρτυρας σημειώνοντας πως οι γιατροί με επικεφαλής τον κ. Τζιούβα του έκαναν ΚΑΡΠΑ.

Πρόεδρος: Θυμάστε κάτι από τη διαδικασία ανάνηψης;

Μάρτυρας: Κάτι συγκεκριμένο όχι. Θυμάμαι ότι όλα λειτουργούσαν ρολόι.

Πρόεδρος: Ήσασταν μπροστά στη διαδικασία διασωλήνωσης;

Μάρτυρας: Ανέλαβε η κυρία Θεοτοκάτου. Χορηγήθηκε ροκουρόνιο, θυμάμαι ότι το παιδί διασωληνώθηκε τη δεύτερη φορά.

Πρόεδρος: Θυμάστε εάν χρησιμοποιήθηκε κάποιο άλλο σκεύασμα;

Μάρτυρας: Όχι, μόνο αδρεναλίνη.

Και ο κ. Μπουρούσης όμως αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έκανε ο συνάδελφός του κ. Τσιούβας στη Ρούλα Πισπιρίγκου, λέγοντάς της ότι το παιδί δεν επανέρχεται. «Η μητέρα είπε στον κ. Τσιούβα πως η ανάνηψη που είχε γίνει στο παιδί στην Πάτρα κράτησε περίπου 55 λεπτά του ζήτησε να συνεχίσουμε. Εμείς συνεχίσαμε την ανάνηψη» ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος τόνισε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου μετά το θάνατο της κόρης της ευχαρίστησε τους γιατρούς για την προσπάθεια. «Ήταν ψυχρή, δεν έκλαψε και κατευθύνθηκε στο δωμάτιο», είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Μήπως αντιληφθήκατε κάποια συντριβή;

Μάρτυρας: Όχι, ήταν αρκετά ψύχραιμη.

Ο κ. Μπουρούσης κατέθεσε ακόμη ότι η κατηγορούμενη ρώτησε δύο φορές εάν θα μπορούσε να γίνει η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του παιδιού στην Πάτρα, γεγονός που έκανε εντύπωση στους γιατρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ