ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Δυτική Αττική: Εντολή εκκένωσης για την Οινόη και άλλους οικισμούς

Φωτιά στη Δυτική Αττική: Εντολή εκκένωσης για την Οινόη και άλλους οικισμούς
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Εκτός ελέγχου είναι το πύρινο μέτωπο που καίει στη Δυτική Αττική, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης (20/07) δόθηκε εντολή εκκένωσης και της Οινόης προς Ερυθρές, καθώς εστάλη μήνυμα από το 112. Παράλληλα, εντολή εκκένωσης δόθηκε λίγη ώρα αργότερα και για τους οικισμούς Άγιος Ιωάννης Κορακάς, Άγιος Παντελεήμονας και Κιάφα, ενώ νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για εκκένωση ακόμα τεσσάρων οικισμών.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, στις 19.30 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Κιάφα για εκκένωση προς Μάνδρα - Ελευσίνα.

Παράλληλα, λίγο μετά τις 18:00 εστάλη μήνυμα του 112 και για τον οικισμό Άγιος Ιωάννης Κορακάς για εκκένωση προς Μάνδρα, ενώ λίγο μετά τις 19:00, εστάλη εκ νέου μήνυμα από το 112 για εκκένωση του Αγίου Παντελεήμονα προς Ερυθρές.

Νωρίτερα, λίγο πριν τις 18:00, οι Αρχές έδωσαν εντολή για την εκκένωση της Οινόης προς Ερυθρές. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Οινόη εκκενώστε τώρα προς Ερυθρές. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» ανέφερε το μήνυμα του 112.

Σημειώνεται ότι υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση ανάμεσα στη Μάνδρα και τα Μέγαρα λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα 112 σε τέσσερις ακόμα οικισμούς, λίγο πριν δοθεί εντολή εκκένωσης και της Οινόης προς Ερυθρές.

Ειδικότερα, μήνυμα από το 112 εστάλη για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών, Άγιο Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι, με την εντολή εκκένωσης να αναγράφει «εκκενώστε προς Οινόη».

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σημειώθηκε στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας, ενώ λίγο νωρίτερα σημειώθηκε επίσης αναζωπύρωση στο Μελετάκι, στα Μέγαρα.

Στο σημείο επιχειρούν και εναέρια μέσα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Αρτοποιός: Ακραίες συνθήκες δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς

«Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης 20/07.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 62 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί», τόνισε.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχρωμα Λακωνίας και Ρόδο.

«Σήμερα, στις τέσσερις και εικοσιπέντε, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγιά Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι της Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις έξι παρά είκοσι εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων αεροσκαφών που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το CNN Greece στη φωτιά της Μάνδρας

Δείτε βίντεο του CNN Greece από το πύρινο μέτωπο στη Μάνδρα μέσα από την κάμερα του Λευτέρη Παρτσάλη.

Έκκληση του δημάρχου Μάνδρας: «Πρόκειται για ζωντανό πύρινο μέτωπο»

Ο δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως πρόκειται για ζωντανό πύρινο μέτωπο, τονίζοντας πως κινδυνεύουν Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι και Πανόραμα.

«Βλέπουμε ζωντανό τον εφιάλτη μπροστά μας» είπε και απηύθυνε έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς, η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από το ύψος γνωστού πρατηρίου καυσίμων μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κατάσταση στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Αναζωπύρωση προέκυψε το μεσημέρι της Πέμπτης και στη φωτιά στα Δερβενοχώρια από την πλευρά της Βοιωτίας, καθώς όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, σημειώθηκε στον οικισμό ανάμεσα σε Θέα και Πουρνάρι κοντά στην Πάρνηθα.

Στη φωτιά στα Δερβενοχώρια συνεχίζουν να επιχειρούν 250 πυροσβέστες, με οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα. Από αέρος όλη την ημέρα επιχειρούν επτά αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη παραμένει και η φωτιά στη Ρόδο, με πολλαπλές αναζωπυρώσεις. Οι δυνάμεις που επιχειρούν εκεί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ενεργές εστίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Στη φωτιά στη Ρόδο δίνουν μάχη 102 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα. Παράλληλα, ρίψεις νερού πραγματοποιούν πέντε αεροσκάφη και άλλα τόσα ελικόπτερα.

Επιπλέον, νέα αναζωπύρωση υπήρξε και στο πύρινο μέτωπο της Λακωνίας, με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τη φωτιά από χθες Τετάρτη (19/07), καθώς οι φλόγες ξεκίνησαν πάνω στο βουνό στην περιοχή Λευκόχωμα και επεκτάθηκαν σε 3 με 4 μέτωπα.

Αυτήν την ώρα, στο σημείο επιχειρούν 4 αεροπλάνα, 1 ελικόπτερο, 52 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Υπενθυμίζεται ότι η μάχη με τις φλόγες έχει συμπληρώσει 24 και πλέον ώρες στα σημεία μεταξύ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα.

Ποιες περιοχές εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς την Παρασκευή

Σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής τίθενται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας, μετά τις τελευταίες προβλέψεις που αναφέρονται στον χάρτη επικινδυνότητας τον οποίο εξέδωσε η Πολιτική Προστασία για αύριο, Παρασκευή (21/7).

Τον χάρτη εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, για τις εξής περιοχές:

  • Αττικής
  • Ευβοίας και Βοιωτίας
  • Αργολίδας και Κορινθίας
  • Ρόδου, Σάμου και Ικαρίας
Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς την Παρασκευή

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ