ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» για τη φοιτητική στέγη από τέσσερις Πρυτάνεις πανεπιστημίων σε νησιωτικές περιοχές

«Καμπανάκι» για τη φοιτητική στέγη από τέσσερις Πρυτάνεις πανεπιστημίων σε νησιωτικές περιοχές
Φοιτητικές εστίες ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IN TIME

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη φοιτητική στέγη κρούουν τέσσερις πρυτάνεις πανεπιστημίων που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές, καλώντας τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και την Πολιτεία να βρούν λύσεις σε ένα πρόβλημα που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για να μετακομίσει ένας φοιτητής ή μία φοιτήτρια στα νησιά. 

Ειδικότερα, οι Πρυτάνεις του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχαήλ Ζερβάκης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νικόλαος Κατσαράκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοντάκης και του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος σε σχετική ανακοίνωση τύπου που δημοσίευσαν από κοινού, επισημαίνουν πως τo ζήτημα της φοιτητικής στέγης αποτελεί σημαντική πτυχή της λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες επιλογής του τόπου των σπουδών.

Σε αυτή τη βάση, επηρεάζει κάποιες φορές και την οριστική επιλογή του αντικειμένου των σπουδών.

«Το θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα για τα Πανεπιστήμια που έχουν έδρα στη νησιωτική Περιφέρεια, λόγω της οικονομικής του διάστασης (ακριβότερα μισθώματα), αλλά και εξαιτίας της παρατηρούμενης πραγματικής προσφοράς (περιορισμένο πλήθος διαθέσιμων χώρων προς ενοικίαση), η οποία περιορίζεται περαιτέρω από εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ήδη παρατηρούμενη ενίσχυση και χρονική διεύρυνση της τουριστικής κίνησης» σημειώνουν.

Παράλληλα, αναφέρουν πως η περιορισμένη προσφορά οικιών προς μίσθωση καθιστά το πρόβλημα ανθεκτικό σε σχετικά μέτρα που έχει ήδη πάρει η πολιτεία, όπως η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζουν πως η ανέγερση φοιτητικών εστιών αποτελεί «μονόδρομο για τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος και πρέπει να δρομολογηθεί για το σύνολο των νησιωτικών Πανεπιστημίων βάσει των κτηριολογικών προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί».

Σε βραχυπρόθεσμο όμως πλαίσιο, το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμόρφωσαν τις εξής προτάσεις:

Τι προτείνουν οι Πρυτάνεις

  1. η διασφάλιση της δυνατότητας άντλησης πόρων για την άμεση προσφορά φοιτητικής στέγης σε ξενοδοχειακές μονάδες από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης όπως το ΕΣΠΑ,
  2. η παροχή κινήτρων (π.χ. φορολογικών) για τη διάθεση υφιστάμενων ακινήτων σε φοιτητές και φοιτήτριες,
  3. η θεσμική προσέλκυση ενδιαφέροντος και δημιουργία κινήτρων για την ανέγερση νέων ακινήτων που θα διατίθενται αποκλειστικά για φοιτητική στέγη,
  4. η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις του προβλήματος στην ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυμάτων,
  5. η αποδοχή και η εφαρμογή πρακτικών ιδιωτικής μίσθωσης φοιτητικής στέγης που είναι ήδη δημοφιλείς σε χώρες του εξωτερικού,
  6. πρέπει να εξεταστούν άμεσα και σοβαρά, καθώς δημιουργούν προοπτικές άμεσης εκτόνωσης του προβλήματος, το οποίο πλήττει και το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό των Α.Ε.Ι..

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν πως «το όφελος των τοπικών κοινωνιών από τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στη νησιωτική περιφέρεια είναι πολύ μεγαλύτερο και ταυτόχρονα ευρύτερο από τα οικονομικά οφέλη της μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη της τουριστικής ζήτησης. Απαιτείται άμεσα δράση, με συνέπεια και ευθύνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ