ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Μήνυμα 112 για εκκένωση των χωριών Λάρδος και Πυλώνας

Φωτιά στη Ρόδο: Μήνυμα 112 για εκκένωση των χωριών Λάρδος και Πυλώνας
INTIME

Ανεξέλεγκτο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο, καθώς δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα χωριά Λάρδος και Πυλώνα.

Το μέτωπο φωτιάς στα Λάερμα Ρόδου αναζωπυρώθηκε, πλέον έχει περάσει τον κεντρικό δρόμο και μετακινείται προς τον οικισμό Λάρδος.

Άκρως ανησυχητική θεωρείται η κατάσταση από την Πυροσβεστική, καθώς αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

«Αν βρίσκεστε στον Λάρδο και Πυλώνα, εκκενώστε τώρα προς Αρχάγγελο» ανέφερε το μήνυμα του 112.

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία,, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 21/07 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Λάερμα προς Αρχάγγελο.

Ποιες περιοχές εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα Σάββατο 22/07

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς παρουσιάζεται σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Λάρισα, Μαγνησία, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία το Σάββατο (22/7), σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις παραπάνω περιοχές.

Ποιες περιοχές εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το Σάββατο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ