ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες: Καίγονται σπίτια στο Ασκληπιείο, κινδυνεύουν Γεννάδι και Βάτι

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες: Καίγονται σπίτια στο Ασκληπιείο, κινδυνεύουν Γεννάδι και Βάτι
Από τη φωτιά στο Αίγιο ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ/ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το φως της ημέρας βρήκε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αέρος και εδάφους να συνεχίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες για να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο

Στην Ρόδο πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν όλη τη νύχτα τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ στη μάχη ρίχθηκαν και τα εναέρια μέσα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι σπίτια στο χωριό Ασκληπιείο έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Ροδιακή, ανεξέλεγκτες καίνε και οι φλόγες στη Νότια Ρόδο, όπου κινδυνεύουν Γεννάδι και Βάτι.

Στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν διαρκώς φορά, κάτι που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

Στη δυτική πλευρά του νησιού συνεχίζονται οι επιχειρήσεις σε εστίες και στα Λάερμα.

Στην ανατολική πλευρά πάει καλά, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια Απολλώνα-Στεφανιάς προς Μαλώνα, χωρίς να απειλούνται οι οικισμοί.

Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αναμένεται ενίσχυση των ανέμων μέσα στην ημέρα με κίνδυνο να υπάρχουν νές αναζωπυρώσεις.

Στην Κάρυστο η πυρκαγιά έχει ανοίξει προς τα νότια όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Το βράδυ ανοίχτηκε ζώνη με χωματουργικά προς Πλατανιστός αλλά εξακολουθεί να έχει ενεργό μέτωπο. Στο σημείο επιχειρούν 25 οχήματα με 77 πυροσβέστες και τρία πτητικά μέσα.

Στην Κέρκυρα η πυρκαγιά κόπηκε στα χωριά Σάντα και Μέγγουλα. Εξακολουθεί να υπάρχει ενεργό μέτωπο ψηλά σε Βιλατουρούς και Απολυσούς, όπου γίνεται προσπάθεια σε μέτωπο 300 μέτρων. Επίσης, υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Περίθεια απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Ο δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης έκανε λόγο για εμπρησμό, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας.

Εν τω μεταξύ, στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας προχώρησαν πλωτά του λιμενικού σώματος και ιδιωτικά σκάφη. Στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι πλωτά του λιμενικού σώματος, εννιά ιδιωτικά σκάφη και ένα ρυμουλκό. Οι απεγκλωβισμένοι μεταφέρθηκαν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.

Στο Αίγιο υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε Τράπεζα, όπου κόπηκε η φωτιά πριν μπει στα σπίτια, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια από τον ορεινό όγκο του Διακοπτού από Μαρούσι προς Καθολικό.

Μετά από αναζωπύρωση οι φλόγες κατευθύνονται προς το Διακοπτό και το χωριό Τράπεζα.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

«Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο» ανέφερε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα.

«Όλες οι δυνάμεις επιχειρούν. Στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπείο» ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης διευκρινίζοντας ότι η κατεύθυνση του ανέμου είναι νότια.

«Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις» ανέφερε περιγράφοντας αναλυτικά τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Μιλώντας για το άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο αυτό της Κέρκυρας δήλωσε ότι «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα (23/7) σε δασική έκταση έλαβε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας σπίτια στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού».

Και όπως είπε, με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν 2446 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέδραμαν αστυνομία, Περιφέρεια και Λιμενικό.

Όπως είπε μέχρι στιγμής δεν έχει καταστραφεί κάποιο σπίτι στην Κέρκυρα όπου επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Αναφορικά με τη πυρκαγιά στην Εύβοια ανέφερε ότι επεκτάθηκε με τη βοήθεια ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή αναφέροντας ότι έλαβε γρήγορα διαστάσεις προς τις περιοχές Ποτάμι, Πλατανιστός, Καστρί και Πλατύ Γιαλός.

«Οικισμοί εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112» πρόσθεσε λέγοντας ότι στην περιοχή επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Ακυρώνει δρομολόγια η Hellenic Train

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα η Hellenic Train να ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό- Καλάβρυτα- Διακοπτό λόγω της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα καταργούνται , μέχρι νεοτέρας. τα παρακάτω δρομολόγια:

1330 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 09:52

1331 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 11:04

1332 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 12:17

1333 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 13:37

1336 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 15:07

1337 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 16:45

ΔΗΜΟΦΙΛΗ