ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Κακουργηματικές κατηγορίες στους τέσσερις συλληφθέντες για την κατάρρευση της γέφυρας

Πάτρα: Κακουργηματικές κατηγορίες στους τέσσερις συλληφθέντες για την κατάρρευση της γέφυρας
Έρευνες στο σημείο όπου κατέρρευσε η γέφυρα στην Πάτρα EUROKINISSI

Την πόρτα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών πέρασαν το πρωί της Δευτέρας οι δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες για τη φονική κατάρρευση της γέφυρας στα Μποζαΐτικα της Πάτρας, που κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου και οδήγησε στο νοσοκομείο δεκάδες άλλους.

Πρόκειται για τον υπεύθυνο ασφαλείας και μηχανικό του έργου, τον εργοδηγό και τους χειριστές των δύο μηχανημάτων που εκείνη την ώρα έκαναν εργασίες πάνω στη γέφυρα. Όπως αναφέρει το tempo24.news, ενώπιον του Εισαγγελέα βρέθηκαν, ο υπεύθυνος ασφαλείας και ο ένας από τους δύο χειριστές των μηχανημάτων, καθώς οι άλλο δύο συλληφθέντες νοσηλεύονται φρουρούμενοι σε δύο νοσοκομεία της Πάτρας.

Αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ο Εισαγγελέας διέταξε τη συνέχιση της προσωρινής τους κράτησης μέχρι την απολογία τους ενώπιον του Ανακριτή.

Πλέον και οι τέσσερις αντιμετωπίζουν την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία του άρθρου 286 (γ) του Ποινικού Κώδικα, περί παράβασης κανόνων οικοδομικής για ενέργειες παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπου.

Η κατάσταση των τραυματιών

Ο εργοδηγός του έργου νοσηλεύεται φρουρούμενος στην Ορθοπεδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», ενώ επίσης φρουρούμενος νοσηλεύεται στη Θωρακοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, ο χειριστής του ενός μηχανήματος.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση της υγείας τους, ο εργοδηγός αντιμετωπίζει βαρύτατα τραύματα ενώ καλύτερη είναι η κλινική εικόνα του χειριστή. Και οι τέσσερις συλληφθέντες θα περάσουν την πόρτα του Ανακριτή τις επόμενες ημέρες.

Από την κατάρρευση της γέφυρας τραυματίστηκαν συνολικά 14 άνθρωποι. Οι επτά, σύμφωνα με το thebest.gr, νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ένας πολύ σοβαρά. Ακόμα τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται στον «Άγιο Ανδρέα» και 4 έχουν ήδη πάρει εξιτήριο.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για εγκλωβισμένους

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες των διασωστών στην Πάτρα για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων, στο σημείο όπου κατέρρευσε γέφυρα της μεγάλης περιμετρικής.

Ειδικότερα, άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροσβέστες ερευνούν το σημείο μετά την απομάκρυνση βαρέων μηχανημάτων που βρίσκονταν πάνω από το τμήμα που κατέρρευσε, καθώς και συντριμμιών.

Στο μεταξύ, μετά τις συλλήψεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία αναμένεται να ξεκινήσει και η έρευνα της δικαιοσύνης, αφού ήδη η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, έχει επικοινωνήσει με την Εισαγγελία, σε συνεννόηση με τον υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα.

Τέλος, το εργατικό κέντρο της Πάτρας έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην μεγάλη περιμετρική.

Ένας νεκρός και 14 τραυματίες

Ο απολογισμός του τραγικού δυστυχήματος είναι ένας νεκρός και 14 τραυματίες.

Οπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα Πελοπόννησος, επτά τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και ακόμη επτά στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπου οι τρεις έλαβαν εξιτήριο.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων ατόμων στο σημείο της κατάρρευσης, όπου έχει πέσει και εκσκαφέας, Η απομάκρυνση των πλακών

Η γέφυρα, από τις πρώτες που συναντά κανείς από Αθήνα προς Πάτρα, λίγο πριν μπει την πόλη, κατέρρευσε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Τέσσερις συλλήψεις

Σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησε χθες, Κυριακή, 23/7, η Αστυνομία. Πρόκειται για τους δύο χειριστές των βαρέων οχημάτων που εκτελούσαν εργασίες την ώρα της κατάρρευσης της γέφυρας, του υπεύθυνου των εργασιών και έναν ακόμη υπάλληλο.

Σύμφωνα με τους ίδιες πληροφορίες ο ένας από τους χειριστές νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες κρατούνται στην Ασφάλεια της Πάτρας.

Εργασίες εδώ και δύο χρόνια

Οι πρώτες μαρτυρίες αστυνομικών που έφτασαν στην περιοχή, έκαναν λόγο για ομάδα Ρομά που βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα προκειμένου να προφυλαχθούν από τη ζέστη, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνέβη και κατέρρευσε η γέφυρα. Σημειώνεται ότι στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο της Περιμετρικής Οδού γίνονταν εργασίες εδώ και δύο χρόνια.

Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635). Οι γέφυρες, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας, βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ