ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννόπουλος στο CNN Greece: «Λήξη» του καύσωνα με 44άρια την Τετάρτη

Γιαννόπουλος στο CNN Greece: «Λήξη» του καύσωνα με 44άρια την Τετάρτη
Τουρίστριες κάτω από τον καυτό ήλιο στην Ακρόπολη AP Photo/Petros Giannakouris

Η τελευταία ημέρα του καύσωνα που έχει πλήξει τη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναμένεται να είναι η Τετάρτη (26/7), επισημαίνει στο CNN Greece ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, στα ανατολικά ηπειρωτικά, δηλαδή σε Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά, ο υδράργυρος αναμένεται να πλησιάσει τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την Κυριακή (23/7), δηλαδή τους 45 με 46 βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα θα επικρατήσει λίβας, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, «αποκλιμακώνεται ήδη από το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μεγάλο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα στο Ιόνιο, όπου θα πνέουν πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι, που θα συμβάλλουν στην πτώση του υδράργυρου.

Σε κάποιες περιοχές βορειοδυτικά αναμένεται να επικρατήσουν τα λεγόμενα μπουρίνια.

Στην Αθήνα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ακόμη και πιο αργά το βράδυ.

«Λήξη» καύσωνα από Πέμπτη

Με τον καύσωνα, λοιπόν, να φτάνει προς το τέλος του, ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει πως «η χώρα μας δεν έχει ξαναζήσει καύσωνα τόσης μεγάλης διάρκειας».

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος τονίζει πως ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός από το 1950 για το Ελληνικό και τη Λάρισα και για το Θησείο από το 1890.

Την Πέμπτη (27/7), όμως, ο καύσωνας που ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουλίου, δηλαδή 15 ημέρες, θα φτάσει στο τέλος του, με μπόρες στη Βόρεια Ελλάδα, πιθανόν τοπικά ισχυρές σε βορειοανατολικά τμήματα της χώρας, αλλά και με βοριάδες στα πελάγη, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών.

Τι «πρέπει» και τι «δεν πρέπει» να κάνουμε εν μέσω καύσωνα

Ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και μικρά παιδιά, αποτελούν τις ευπαθείς εκείνες ομάδες που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις ημέρες με τον εξαντλητικό και επικίνδυνο καύσωνα.

Σε αυτή τη βάση, όλοι οι πολίτες πρέπει:

  • να πίνουμε υγρά
  • να έχουμε κλειστά παράθυρα
  • να κάνουμε χλιαρά ντους
  • να κάνουμε ελαφρύ ντύσιμο
  • να έχουμε διατροφή με συχνά μικρά γεύματα όχι λιπαρά

Δεν πρέπει:

  • να υπάρχει έκθεση στον ήλιο
  • να μην κάνουμε χρήση καφέ ή αλκοόλ
  • να μην ασκούμαστε
  • να μην χρησιμοποιούμε φούρνο
  • να μην καπνίζουμε στο σπίτι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ