ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα

Πυρκαγιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολονύκτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα, ενώ νέο μήνυμα για εκκενώσεις εστάλη τη νύχτα. 

Στην Κάρυστο συνεχίζεται με όλα τα μέσα η μάχη με τη φωτιά, ενώ τα ξημερώματα δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης του οικισμού Πλατανιστός, προκειμένου να μην κινηθεί σε δύσβατη χαράδρα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσβεσή της.

Το μήνυμα ανέφερε: « Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί και οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός και Άγιοι.

Στην Ρόδο, όπου η πύρινη λαίλαπα μαίνεται για 7η μέρα, η προσπάθεια των πυροσβεστών επικεντρώνεται στα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι, ενώ ενεργά μέτωπα υπάρχουν στο χωριό Βάτι, αλλά και κοντά στα χωριά Απόλλωνα και Λάερμα.

Συνολικά εκκενώθηκαν πέντε περιοχές. Συγκεκριμένα μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους σε Γεννάδι, Βατί, Μάσσαρι, Μαλώνα και Κάλαθο.

Την αγωνία εντείνουν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για πολύ ισχυρούς ανέμους στην περιοχή.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Στην Κέρκυρα αναζωπύρωση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην περιοχή της παλιάς Περίθειας φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Λούτσες.

Ειδικότερα, αν και το απόγευμα της Δευτέρας, φάνηκε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και υπήρξε σχετική ύφεση, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (25/7) η φωτιά φούντωσε και πάλι, διάνυσε μεγάλη απόσταση και έχει ήδη φτάσει στη θέση Ανάπαυση, ελάχιστα χιλιόμετρα από το χωριό Λούτσες.

Το ξημέρωμα ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα σε μια προσπάθεια να την περιορίσουν.

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή.

Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για δύο περιφέρειες την Τρίτη

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.



Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρεια Στερεάς ΕλλάδαςΠεριφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)Περιφέρεια ΠελοποννήσουΠεριφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ