ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Ρόδο και Κέρκυρα - Νέα εντολή για εκκενώσεις

Πυρκαγιές: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Ρόδο και Κέρκυρα - Νέα εντολή για εκκενώσεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε Ρόδο και Κέρκυρα εξελίσσονται τα σοβαρότερα μέτωπα πυρκαγιών, ενώ στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής πολλές αναζωπυρώσεις, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως επισήμανε, στη Ρόδο η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε από τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις και για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο και προσέθεσε ότι «επιχειρούν αδιάκοπα 266 πυροσβέστες 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 55 υδροφόρα οχήματα, πλήθος εθελοντών, καθώς και όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχουν διατεθεί και δυνάμεις από το πρώτο φως της ημέρας, 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα».

Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού.

«Οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό Λούτσες και γι΄ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση. Πριν από λίγο εκδόθηκαν 2 ακόμη μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Ημερολιά και Σύκι προς το λιμάνι της Κασσιόπης. Επιχειρούν εκεί 62 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα και από αέρος περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα», σημείωσε.

Στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, «αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που έχουν διατεθεί σε αυτές τις περιοχές».

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα από 10 χώρες και αργά το βράδυ, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Αρτοποιό, αναμένεται η άφιξη 38 πυροσβεστών με 14 οχήματα από τη Σερβία.

Για αύριο, Τετάρτη, όπως είπε, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και πολύ υψηλός κίνδυνος στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Διανύουμε ίσως τις δυσκολότερες ημέρες του καλοκαιριού. Με τις θερμοκρασίες να παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση. Παραμένουμε όλοι σε κατάσταση συναγερμού. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών», κατέληξε.

Ρόδος: Δραματικές στιγμές για 8η μέρα

Δραματική είναι η κατάσταση στα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Ρόδο και Κέρκυρα, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς ενώ και οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ευνοούν το έργο της πυρόσβεσης.

Στη Ρόδο δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης εκτός από το Βάτι και για τις περιοχές Γεννάδι, Λαχανιά και Πλημμύρι.

Οι φλόγες έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό, μετά από μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε το πρωί.

Στη μάχη έχουν ριχθεί πέρα από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν το μέτωπο.

Κίνδυνος για οικισμούς στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα εκκενώνεται ο οικισμός Ημερολιά. Οι πολίτες κλήθηκαν να εκκενώσουν προς το λιμάνι της Κασσιόπης καθώς η φωτιά έχει πλησιάσει επικίνδυνα την περιοχή. Στο νησί έχει δοθεί εντολή εκκένωσης και στις περιοχές Λούτσες και Σύκι με μηνύματα του 112.

Η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους, τόσο προς το χωριό Λούτσες, όπου εστάλη και μήνυμα εκκένωσης πριν από τρεις ώρες, όσο και προς την Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Κάρυστο όπου συνεχίζεται με όλα τα μέσα η μάχη με τη φωτιά. Τα ξημερώματα είχε δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης του οικισμού Πλατανιστός, προκειμένου να μην κινηθεί σε δύσβατη χαράδρα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσβεσή της.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες την Τετάρτη

Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο Τετάρτη (26/7) για έξι περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Συγκεκριμένα ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Επίσης, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Κρήτης

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, 'Αγιον Όρος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ