ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση Καναντέρ: Αυτοί ήταν οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κάρυστο

Πτώση Καναντέρ: Αυτοί ήταν οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κάρυστο
Ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης (αριστερά) και ο Σμηναγός, Χρήστος Μουλάς Facebook

Ο 34χρονος Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, ήταν οι πιλότοι του Καναντέρ που συνετρίβη στην Κάρυστο κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς

Ο τραυματισμός τους ήταν θανάσιμος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενώ με απόφαση του υπουργού, Νίκου Δένδια κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Νωρίτερα, μια πρώτη απόπειρα ερμηνείας της συντριβής του Καναντέρ στην Κάρυστο έκανε ο βετεράνος αεροναυπηγός και εκδότης του περιοδικού ΠΤΗΣΗ Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης τόνισε κατ’ αρχάς ότι τα συγκεκριμένα αεροπλάνα CL-215 δεν διαθέτουν σύστημα εκτίναξης ή διαφυγής.

«Η καλύτερη ελπίδα που έχουν οι χειριστές σε περίπτωση που συμβεί κάτι, είναι να επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση έστω και σε ανώμαλο έδαφος, όπως συνέβη το 2015 στη Λακωνία και το 2016 στα Δερβενοχώρια και δε θρηνήσαμε θύματα» συμπλήρωσε ο αεροναυπηγός.

Το χρονικό του τραγικού δυστυχήματος

Το αεροσκάφος, τύπου CL 215, κατέπεσε σε ρεματιά, καθώς προσπαθούσε να πραγματοποιήσει ανύψωση, βρήκε ο πλωτήρας σε δέντρο και αποκολλήθηκε από το δεξί φτερό.

Είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν από τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανιστός.

Το Καναντέρ, τελικά, από την απώλεια στήριξης πήρε κλίση δεξιά, καρφώθηκε σε ρεματιά και ανεφλέγη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ