ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2023: Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα

Βάσεις 2023: Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / EUROKINISSI - Φωτογραφία αρχείου

Τελειώνει η αγωνία για τους υποψήφιους των πανελληνίων σήμερα το πρωί, με τις βάσεις να ανακοινώνονται στις 10:30πμ της Πέμπτης 27/7.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν εάν και πού εισάγονται στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, με τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα λάβουν και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση σχετικά με το τμήμα εισαγωγής.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Σημειώνεται ότι σχετική άνοδο στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στις υψηλόβαθμες ήδη σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου και υποχώρηση των βάσεων σε σχολές Ιατρικής, δείχνει η «ανάγνωση» των φετινών Πανελληνίων.

Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζητέγας σε παλαιότερη συνομιλία του του με το CNN Greece έδωσε το αποτύπωμα των φετινών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, στα περιζήτητα τμήματα των ανθρωπιστικών σπουδών, θα υπάρχει μια σαφής άνοδος των βάσεων, επειδή υπήρξαν καλύτερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χατζητέγα, άνοδος των βάσεων αναμένεται στις νομικές και τις σχολές ψυχολογίας στα περιζήτητα κεντρικά πολυτεχνεία και σε όλο το φάσμα σχολών οικονομίας και πληροφορικής «γιατί εκεί έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος - περίπου το 37% - των υποψηφίων».

«Πολλές ευκαιρίες καλών σπουδών και πτωτικές τάσεις των βάσεων θα έχουμε σε σχολές - με μοναδική εξαίρεση το 4ο επιστημονικό πεδίο - για όσους κινούνται από 9.000 μέχρι τα 16.000 μόρια. Σε τέτοιες σχολές θα υπάρξει πτώση έως 150 μόρια».

Πού αναμένεται άνοδος και πού πτώση

«Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα υπάρχει μια άνοδος της τάξης των 400 μορίων στα υψηλόβαθμα τμήματα της Νομικής και της Ψυχολογίας», σημειώνει ο κ. Χατζητέγας.

«Στα υπόλοιπα τμήματα, αυτά που κινούνται κάτω από τα 16.000 μόρια και είναι πολλά και είναι και περισσότερες οι θέσεις, θα έχουμε πτωτικές τάσεις των βάσεων. Στα χαμηλά τμήματα θα υπάρχουν πτώσεις και στο ρετιρέ του πρώτου επιστημονικού πεδίου θα υπάρχουν άνοδοι έως και 400 μόρια», τονίζει ο εκπαιδευτικός.

«Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών, έχουμε πάλι το ίδιο φαινόμενο, δηλαδή στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου, όπως τα τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα υπάρχει άνοδος της τάξης των 150-200 μορίων γιατί είχαμε καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων».

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, οι Ιατρικές σχολές θα έχουν μια σαφή πτώση η οποία θα φτάσει τα 150 – 180 μόρια και από εκεί και κάτω θα παρατηρηθούν βαθμολογίες παραπλήσιες με τις περσινές χωρίς καμία ιδιαίτερη έκπληξη, αναφέρει ο κ. Χατζητέγας.

«Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν τρομακτικά παρόμοιες με τις περσινές. Εδώ, στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, έχουμε 1.445 υποψηφίους περισσότερους, γεγονός που δρομολογεί μεγαλύτερη ζήτηση άρα μια ελαφρά άνοδο των βάσεων, 150 -200 μόρια», τονίζει.

Το 35% των υποψηφίων μένει εκτός ΑΕΙ

Σε ό,τι αφορά το κατώφλι εισόδου, είναι διαφορετικό στο κάθε επιστημονικό πεδίο. Στο πρώτο, όσοι έχουν μέσες βαθμολογίες κάτω από 9,4 δεν θα βρουν στο μηχανογραφικό τους σχολές ΑΕΙ και θα πρέπει να περιοριστούν στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών για τα ΙΕΚ.

«Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πτώσεις, αν κάποιος έχει γράψει κάτω από 9,9 θα είναι εντελώς εκτός δυνατότητας συμπλήρωσης σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο, κάτι το οποίο αποτελεί μια από τις οριακές αδικίες λόγω των συντελεστών που έχει καθορίσει το υπουργείο Παιδείας στο παρελθόν», σημείωνει ο κ. Χατζητέγας.

«Δηλαδή, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα πρέπει να προστατέψει τα πανεπιστήμια από εισακτέους με απαράδεκτα χαμηλές βαθμολογίες, αλλά εδώ, όταν κάποιος έχει 9,9 και 9,8 και μένει εκτός από το δεύτερο πεδίο, είναι κατάφορη αδικία. Γιατί οι Πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι σχολικές εξετάσεις, είναι απαιτητικές, πρόκειται για έναν διαγωνισμό κατάταξης υποψηφίου και όχι διαγνωστικού χαρακτήρα».

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο το κατώφλι είναι 9,3 ως μέση βαθμολογία και στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής το κατώφλι είναι το 8,4 για να περάσει κανείς. Όσοι κινηθούν δηλαδή κάτω από αυτές τις βαθμολογίες δεν θα βρουν σχολές στο μηχανογραφικό τους για τα πανεπιστήμια.

«Μιλάμε για ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 35%. Είναι κρίμα ότι ακόμα και σε κεντρικά πανεπιστήμια θα έχουμε κενές θέσεις, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διορθωθεί», αναφέρει.

Ένας στους τέσσερις βρίσκεται κοντά στις πρώτες του επιλογές προτίμησης

Την τελευταία τριετία επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι ένα 25%, δηλαδή 1 στους 4 βρίσκεται πολύ κοντά στις πρώτες του επιλογές προτίμησης, ένα 40% θα πρέπει να αναζητήσει τις κατάλληλες σχολές, και ένα 33-35% θα μείνει εκτός για μια ακόμη χρονιά, προσθέτει ο εκπαιδευτικός.

«Όσο καλά και να έχουν γράψει οι μαθητές, έτσι όπως υπολογίζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής το 1/3 μένει εκτός πανεπιστημίων. Είναι ένα οριζόντιο μέτρο και ως εκ τούτου είναι άδικο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ